Голямо откритие в Хисаря

Какво разкриха

Голямо откритие в Хисаря | StandartNews.com

Нова находка бе разкрита по време на археологическите проучвания на Римските терми в Хисаря. Директорът на Археологическия музей доц. д-р Митко Маджаров и неговият екип разкриха голяма мраморна плоча с надпис, който хвърля още светлина върху строителството на мащабния СПА комплекс.

Мраморната плоча е запазена изцяло. Тя бе открита в новопроучвана част от огромния римски термален комплекс на император Диоклецианополис.

Епиграфът д-р Николай Шаранков от Софийския университет "Св. Климент Охридски" вече работи по разчитането на надписа, съобщиха от Археологическия музей в Хисаря.

По първоначални данни надписът се датира от около 152 година. Той е посветен на императорите Тит Елий Антонин Цезар Август и на Марк Аврелий Вер.

Плочата е поставена по времето на управителя на провинция Тракия Галоний Фронтон. Тя е дарение, направено от Елиа Бендида и нейния съпруг за термите в императорското владение при минералните извори.

Надписът потвърди изказаното до сега твърдение за строителството на термите в средата на II век.

Това е третият епиграфски паметник, открит през тази година на обекта по време на спасителни археологически разкопки.

Днес по време на дейностите по преместването и транспортирането на ценния надпис от археологическия обект до музея в Хисаря, присъства и временният кмет на община Хисаря Асен Сурчев, който винаги е демонстрирал специално отношение към археологическото наследство на града.

Спасителните разкопки, провеждани на Римските терми, се извършват във връзка с проекта на Община Хисаря "Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) - перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай