Древно послание скрито в Ситово

Намира се в Ситово

Древно послание скрито в Ситово | StandartNews.com

Ситовският надпис представлява поредица от руноподобни знаци на неизвестна писменост от неизвестен период. Изсечен е във вертикална скала с козирка отпред. Лентата със знаците е дълга около 3 метра и широка около 30 см.

Той бил познат на местните жители, но станал известен за науката през 1928 г., когато хора от селото споменали за него на д-р Александър Пеев, по това време председател на Пловдивското археологическо дружество. Той е и първият изследовател на Ситовския надпис.

След това през годините странните знаци са проучвани от редица учени – историци и езиковеди, но до момента няма утвърдена теория за произхода и значението му.Основните хипотези за авторството на надписа са няколко и общо взето се свързват с почти всички народи, оставили отпечатък по нашите земи в древността. Най-разпространено е схващането, че знаците са свързани с траките и по-конкретно племето беси.

Надписът се намира на няма и километър след Ситовския водопад на стръмния баир вляво от шосето. До него води тясна и много стръмна пътека, на места доста хлъзгава (зависи все пак от периода на посещението). В началото на пътеката е поставено голямо информационно табло, пред което е удобно да се паркира. Мястото е оскъдно и може да побере само една кола.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай