Бранд Тракия! Учениците с ваканции по Чудесата

Бранд Тракия! Учениците с ваканции по Чудесата | StandartNews.com

Ученическите пътувания задължително ще бъдат вече по образователни маршрути. Това съобщи бившият просветен министър Красимир Вълчев, сега депутат от ГЕРБ и председател на ресорната комисия в НС, по време на дискусията "Бранд Тракия: туристическите региони - обединение за развитие", организирана в Стара Загора от Общество "Културно наследство". Неправителствената институция е официалният представител за България на най-голямата организация за опазване на културното наследство в Европа - "Европа Ностра".

Европа Ностра - България в основата на бранда

Проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма Зарица Динкова, Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство”, д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, Красимир Вълчев (ГЕРБ) и Георги Гьоков, депутат от БСП и бивш социален министър, кметове от областта, представители на бизнеса, научните и културните среди се събраха днес в залата на Общинския съвет в Стара Загора, за да начертаят новото туристическо бъдеще на региона и превръщането му във визитка на България пред света.

Форумът е част от голямата национална кампания Бранд България, инициирана от Общество „Културно наследство” и медия "Стандарт" преди три години. Тя бе приета от вицепремиера Мария Габриел за стратегически държавен приоритет. 

Дискусията се проведе в партньорство с община Стара Загора и с институционалната подкрепа на Министерството на туризма.

500 000 ученически пътувания по образователни маршрути

Образователният туризъм за нас е приоритет, каза Вълчев. 500 000 ученици пътуват годишно, участвайки в сини, бели и зелени училища. В тях обаче има много малко образование, коментира бившият министър. 

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Тракия! Красимир Вълчев с голяма новина за ученическите екскурзии

Повдигнахме го като тема и направихме промяна, с която въведохме програмата "България - образователни маршрути". С гордост мога да кажа, че Стара Загора е една петте области с най-много маршрути и ученически посещения, изтъкна Вълчев, който е народен представител от региона.

НА ФОРУМА НА АИКБ И "СТАНДАРТ". Красимир Вълчев: Образованите хора влияят върху цялото общество

Програмата се финансира от държавата. Първоначално са били отпуснати 20 млн. лв., но за тази година са намалени на 8 млн. лв. Затова сега се прави нова промяна в нормативната база. С нея всички ученически пътувания, включително тези финансирани от родителите, ще бъдат само по образователни маршрути, съобщи председателят на парламентарната Комисия по образование и наука. И посочи, че миналата година родителите в България са дали 50 милиона лева за различни ученически пътувания. 

Ново бъдеще за Стара Загора, Павел баня и Казанлък 

Бранд Тракия е ново бъдеще за Стара Загора, Казанлък и Павел баня, за всички общини от област Стара Загора, заяви Славка Бозукова, която бе модератор на форума. 

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Бранд Тракия е ново бъдеще за Стара Загора, Казанлък и Павел баня

Няма съмнение, че най-атрактивният и разпознаваем за света период от България е тракийският. Но как да го брандираме? Ако вървим по отъпкания път на съществуващите туристически региони, се натъкваме на противоречие. От една страна имаме – тракийски регион, в който попада и Стара Загора. Но от друга страна Казанлък вече се е превърнал заедно с розата дамасцена и наследството на траките в отчетлива дестинация и то като първи цялостен културен маршрут – Долината на тракийските царе, посочи г-жа Бозукова.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Тракия! Нови възможности за туризъм в Стара Загора и региона

Какво дели тези два туристически региона и дали ще останат такива, е изцяло в полето на философията и дейността на Министерство на туризма. Днес обаче целта е и да видим достатъчно добре ли си взаимодействат тези два региона и ако не – какво трябва да се надгради, заяви още Славка Бозукова.

Платформа рекламира Чудесата на 12 езика

Нова платформа ще рекламира Чудесата на деветте туристически региона у нас на 12 езика, съобщи проф. Мариела Модева. Платформата ще бъде част от портала bulgariatravel.bg.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Тракия! Проф. Мариела Модева: Рекламираме Чудесата в регионите на 12 езика

След пандемията, икономическите последици от двете войни в близост до нас и нарушените вериги на доставки туристите измениха своите предпочитания. Те вече търсят градски разходки, балнеология и спа, културно-исторически обиколки, фестивален туризъм. И най-вече персонализирано отношение, посочи проф. Модева. Тя подчерта, че новата тенденция в Европа и света е регионалният подход в рекламата на брандовете, затова именно това ще е приоритет на ведомството й. 

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Тракия - нов шанс за Стара Загора

Проф. Мариела Модева посочи, че са създадени 9 туристически района. Всеки от тях има име, лого и слоган. Направени са и 9 имиджови клипа за тях на български и на английски език. Съветникът на министъра на туризма съобщи статистическите данни, според които има 34% ръст на туристите в Стара Загора и областта. В Града на липите за последната година те са били 63 000, в областта - 93 000.

Националният борд по туризъм помага с експертиза

Трябва ни връзката между дейностите, които ще превърнат България в забележима туристическа дестинация - не само за туризъм, но и за инвестиции и иновации, заяви д-р Полина Карастоянова. И подчерта, че Националният борд по туризъм предлага своята висока експертиза в намирането на точните бизнес партньори. Имаме пълна готовност да бъдем част от общото усилие за ребрандрането на България, каза д-р Карастоянова. И допълни, че съвременните будители са хората, които пазят културата и историята.

Бранд Загоре - Град на 8000 години, на правите улици, липите и поетите

Област Стара Загора има много дадености, трябва да намерим точните послания, за да дойдат хората при нас, подчерта народният представител Георги Гьоков. Той посочи, че регионът изпъква с три много сериозни курорта - Павел баня, Ягода и Старозагорски минерални бани, като страната ни изостава с рекламата и на трите.

Кои пенсионери ще вземат по-голямо увеличение? Говори Георги Гьоков

Стара Загора има своя естествен бранд от години - градът на правите улици, липите и поетите. Той трябва да бъде разширен с посланието Стара Загора - град на 8 000 години, посочи Гьоков. И изтъква, че от няколко години Стара Загора има исторически музей, на който може да завидят големите европейски градове и поиска културно-историческа свързаност за Стара Загора с Пловдив и Казанлък.

Виненият туризъм - големият потенциал на региона

Виненият туризъм е големият потенциал на Старозагорска област, заяви председателят на настоятелството на УХТ Пловдив проф. Пламен Моллов, дългогодишен председател на Националната Лозаро-винарска камара. Той изброи класните винарни в областта като заяви, че университетът е готов да бъде домакин на среща между кметовете на Пловдив и Стара Загора, за да се начертаят общи маршрути за винен туризъм между двете области.  

Виното бе включено в нематериалното културно наследство, припомни проф. Мариела Модева. И съобщи, че в момента се разработва проект за указателни табели към винарните у нас  

12 розоварни в Павел Баня

Павел баня не е известна само с лековитата си минерална вода. Имаме 12 розоварни , две от тях са туристически атракции, съобщи зам.-кметът на общината Милена Кавръкова. Градът пази и най-старата розоварна у нас. Нямаме обаче местни туроператори, които да свържат Павел баня с Казанлък, посочи Кавръкова.

И съобщи, че общината прави уникален празник на розата и минералната вода като избира Царица на розата и Цар на минералната вода. Тридневният кукерски маратон на Сирни заговезни е третата атракция на Павел Баня. Той съвпада с четвъртото чудо на общината - Чудомировите празници. 

Огромен потенциал за конгресен туризъм

Стара Загора има огромен потенциал за развитие на конгресен туризъм, каза Мехмед Зейнел от областната организация на ДПС.

Той обясни как Градът на липите е идеален за тимбилдинг на големи и малки фирми, чиито служители могат да разгледат Чудесата на Стара Загора след работните съвещания. Трябва да съхраним и старите занаяти – мандраджия и касапин не са включени в регистъра на професиите и ще изчезнат, каза Зейнел. Ако тези занаяти не бъдат защитени и съхранени редица ястия по стари рецепти ще изчезнат

Фестивал на лавандулата в Чирпан

Бяхме известни само Яворов и неговата къща музей, каза зам.-кметът на Чирпан Иван Станчев. В последната година най-голямата гордост на града е фестивалът на лавандулата, който се посещава от 15 000 души дневно и продължава три дни.  

Бузлуджа – най-известната сграда в света

Бузлуджа стана най-известната сграда в света. Тя самата вече е бранд, макар че няма никаква реклама, каза арх.. Дора Иванова, която направи проект за възстановяването на паметника и вече организира уникален фестивал край него. Иванова, която е основател на Фондация "Проект Бузлуджа", препоръча да се помисли как туристите, които отиват да видят Бузлуджа да се насочват към Казанлък, Стара Загора, Павел баня. Бузлуджа не е летяща чиния, а ракета носител, категорична бе арх. Дора Иванова.

Тридневният фестивал OpenБузлуджа е машина на времето. Той е сцена за култура, изкуство, история, мапинг шоу, а средствата от него се реинвестират в паметника.

Злато по-старо от Варненското

Стара Загора притежава злато, по-старо от Варненското. Новината съобщи деканът на Стопанския факултет в Тракийския университет доц. Блага Стойкова. Ние пазел най-старото злато в света, каза тя. И разкри, че в легендарните старозагорски неолитни жилища е открита златна гривничка. Анализът й доказал, че бижуто е по-старо от владетелските украшения във Варненския халколитен некропол, известни по цял свят като най-старото обработено злато в света. Стойкова призова за възстановяване на фестивала на липите, който дълги години бе правен от проф. Георги Вълчев, днес ректор на СУ.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
BBS
преди 2 месеца

Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си:----- https://shout.to/testa

Откажи