Бранд Тракия! Красимир Вълчев с голяма новина за ученическите екскурзии

Всички родители доволни

Бранд Тракия! Красимир Вълчев с голяма новина за ученическите екскурзии | StandartNews.com

Ученическите пътувания задължително ще бъдат вече по образователни маршрути. Това съобщи бившият просветен министър Красимир Вълчев, сега депутат от ГЕРБ и председател на ресорната комисия в НС, по време на дискусията "Бранд Тракия: туристическите региони - обединение за развитие", организирана в Стара Загора от Общество "Културно наследство". Неправителствената институция е официалният представител за България на най-голямата организация за опазване на културното наследство в Европа - "Европа Ностра".

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Тракия! Проф. Мариела Модева: Рекламираме Чудесата в регионите на 12 езика

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Бранд Тракия е ново бъдеще за Стара Загора, Казанлък и Павел баня

Проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма Зарица Динкова, Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство”, д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, Красимир Вълчев (ГЕРБ) и Георги Гьоков, депутат от БСП и бивш социален министър, кметове от областта, представители на бизнеса, научните и културните среди се събраха днес в залата на Общинския съвет в Стара Загора, за да начертаят новото туристическо бъдеще на региона и превръщането му във визитка на България пред света.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Тракия! Нови възможности за туризъм в Стара Загора и региона

Форумът е част от голямата национална кампания Бранд България, инициирана от Общество „Културно наследство” и медия "Стандарт" преди три години. Тя бе приета от вицепремиера Мария Габриел за стратегически държавен приоритет. 

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Тракия - нов шанс за Стара Загора

Дискусията се проведе в партньорство с община Стара Загора и с институционалната подкрепа на Министерството на туризма.

Образователният туризъм за нас е приоритет, каза Вълчев. 500 000 ученици пътуват годишно, участвайки в сини, бели и зелени училища. В Тях обаче има много малко образование, коментира бившият министър. 

Повдигнахме го като тема и направихме промяна, с която въведохме програмата "България - образователни маршрути". С гордост мога да кажа, че Стара Загора е една петте области с най-много маршрути и ученически посещения, изтъква Вълчев. 

Програмата се финансира от държавата. Първоначално са били отпуснати 20 млн. лв., но за тази година са намалени на 8 млн. лв. Затова сега се прави нова промяна в нормативната база. С нея всички ученически пътувания, включително тези финансирани от родителите, ще бъдат само по образователни маршрути, съобщи председателят на парламентарната Комисия по образование и наука. И посочи, че миналата година родителите в България са дали 50 милиона лева за различни ученически пътувания. 

Програмата трябва да бъде разширена. Да се създаде единен информационен материал - най-добре дигитален, и да се разпрати на всички директори в страната, за да планират интересни ученически екскурзии с образователна цел, посочи Въчев. Според него е нужно е да се призоват и хотелиерите да се включат активно, не само предоставяйки легла, но и с различни активности: спортни, осигуряване на лектори, организиране на турове.

Така Стара Загора може да привлече голяма част от тези 500 000 ученически пътувания, убеден е Вълчев. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
BBS
преди 2 месеца

Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си:----- https://shout.to/testa

Откажи