Славка Бозукова: Бранд Тракия е ново бъдеще за Стара Загора, Казанлък и Павел баня

Проф. Мариела Модева посочи възможностите на региона за туризъм 4 сезона и нови маршрути

Славка Бозукова: Бранд Тракия е ново бъдеще за Стара Загора, Казанлък и Павел баня | StandartNews.com

Бранд Тракия е ново бъдеще за Стара Загора, Казанлък и Павел баня, за всички общини от област Стара Загора. Това заяви Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство” по време на дискусията „Бранд Тракия: туристическите райони – обединение за развитие”, която неправителствената организация прави в Стара Загора. Общество „Културно наследство” е българският представител на най-голямата организация за опазване на културното наследство в Европа – Европа Ностра”.

Проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма, Славка Бозукова, д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, кметовете на Стара Загора и Казанлък – Живко Тодоров и Глина Стоянова, народни представители, кметове от региона, представители на бизнеса, научните и културните среди се събраха в залата на Общинския съвет в Стара Загора, за да начертаят новото туристическо бъдеще на региона и превръщането му във визитка на България пред света.

Основната тема, по която сме насочили усилията си е идеята за Бранд България, в която работим в партньорство и с Министерството на туризма и с Министерството на културата, каза г-жа Бозукова и отбеляза особената заслуга на г-жа Модева, „с която от години сме заедно в разработването и утвърждаването на различните подбрандове”.

Разбира се,  основната ни благодарност е към вицепремиера Мария Габриел, която прегърна идеята за Бранд България, превърна я в национален приоритет в момента междуведомствената работна група разработва визията, стратегията и националния й план за действие, посочи Славка Бозукова.

Тя припомни, че на 30 януари 2024 г. в София Общество „Културно наследство” направи националния форум „ББранд България – модерният разказ за културата и туризма”, който излезе с 20 предложения на неправителствения сектор по темата. След седмица, на 29 февруари 4 парламентарни комисии се събират заедно с изпълнителна, местна власт, бизнес и НПО, за да излязат с конкретните стъпки за нейното разработване.

Ето какво още каза Славка Бозукова,  председател на Общество „Културно наследство” – българският представител на най-голямата организация за опазване на културното наследство в Европа „Европа Ностра”

СЛАВКА БОЗУКОВА

Тук сме днес, в Деня на Левски, когато почитаме най-голямото Чудо на България, най-голямата ни обединителна икона - символ на родолюбие, на достойнство, както казваше Антон Дончев. И днес, 151 години след обесването на Левски,  когато сме в дефицит на национални ценности, повече от всякога трябва да започнем не само да преосмисляме думите му, но и най-накрая да изпълняваме заветите му, един от които е да намерим трудния, а сигурно и болезнен път на България към по-светлото й бъдеще. 

Бранд България е новата визия за бъдещето ни. Разказ за хилядолетната ни история, за успехите ни, за материалното и нематерилно наследство, за героите ни, но предаден с модерните за 21 век технологии и иновации.

Разказ, който ще ни позволи това трето заслужено място в културната съкровищница на Европа, с което се гордеем, да ни превърне в атрактивна дестинация - и туристическа, и иновативна, на основата на развитие на местната икономика, занаяти, културни забележителности, традиции.

Бранд България ще се изгражда успоредно с подбрандове. Засега едни от тези с отчетливо развитие и приоритет по различни направления са Бранд Родопи, Бранд Черноморие, Бранд Дунавски лимес, Бранд София. Също и Долината на розите.

Няма съмнение, че най-атрактивният и разпознаваем за България от света е именно тракийския период. Как обаче да го брандираме? Ако вървим по отъпкания път на съществуващите туристически региони, се натъкваме на противоречие. От една страна имаме – тракийски регион, в който попада и Стара Загора. Където има неизброими културни паметници на тракийското наследство от Пазарджик, та чак до Хасковско.

Но от друга страна – Долината на розата вече се е превърнала заедно с розата дамасцена в отчетлива дестинация и то като първи цялостен културен маршрут – Долината на тракийските царе. И това е съвсем нормално, при положение, че емблемите на най-познатото тракийско племе за света – одрисите, са там.

Какво дели тези два туристически региона и дали ще останат такива, е изцяло в полето на философията и дейността на Министерство на туризма. И г-жа Модева ще каже каква е. Днес обаче целта е и да видим – достатъчно ли добре си взаимодействат тези два региона и ако не – какво трябва да се надгради.

Нещо повече – разделена измежду двата туристически региона – използва ли се напълно културния и творческо-креативния потенциал на Старозагорска област.    

И не на последно място. Каква е принадената стойност, която Стара Загора дава за развитието на туристическата дестинация и какво би включвал един Бранд Загоре, за да може да се развива пълноценно туристическата индустрия, за да се развива местния бизнес. И разбира се, за да се осигури едно ново начало за бъдещето на региона, предвид и плановете за  енергиен преход.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай