Бранд Тракия - нов шанс за Стара Загора

Форумът е част от голямата национална кампания Бранд България, инициирана от Общество „Културно наследство”

Бранд Тракия - нов шанс за Стара Загора | StandartNews.com

Форум на тема „Туристическите райони - обединение за развитие на комплексен туристически продукт и ефективен регионален маркетинг“, организиран от Община Стара Загора и Вестник „Стандарт“, събра представители на бизнеса, научните и културните среди и туристическия сектор в общинската зала „П. Р. Славейков“. Той е част от голямата национална кампания Бранд България, инициирана от Общество „Културно наследство” преди три години и приета от вицепремиера Мария Габриел за стратегически държавен приоритет.

Участници в дискусията бяха зам.-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова, председателят на ОбС Стара Загора Ивета Лазарова, зам.областният управител на Стара Загора Теодора Нончева, проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма, Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство” – българският представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра, д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, Радост Иванова, изпълнителен директор на ОУТР „Тракия“, народни представители, кметове от региона и др.

„Благодаря за поредното гостоприемство на цялата общинската администрация. Основната тема, по която сме насочили усилията си е идеята за Бранд България, в която работим в партньорство и с Министерството на туризма, и с културата. Само преди три седмици проведохме мащабен форум, в резултат на който формулирахме 20 предложения на неправителствения сектор по темата. След седмица, на 29 февруари, четири парламентарни комисии се събират заедно с изпълнителна, местна власт, бизнес и НПО, за да излязат с конкретните стъпки за нейното разработване“, коментира Славка Бозукова. „Бранд България е новата визия за бъдещето ни. Разказ за хилядолетната ни история, за успехите ни, за материалното и нематериалното наследство, за героите ни, но предаден с модерните за 21 век технологии и иновации. Няма съмнение, че най-атрактивният и разпознаваем за България от света е именно тракийския период, но как обаче да го брандираме ще обсъждаме днес“, даде начало на дискусията Славка Бозукова.

„Благодаря, че точно тук се провежда тази ползотворна среща за нашия регион. Бранд „Тракия“, смятам е напълно възможен етап, защото Стара Загора е град на 8 хил. години  с изключително богато културно-историческо наследство. Не случайно го наричат с прозвището „Център на Вселената“ и определено има какво да покаже и разкрие още от себе си, именно с помощта на такъв бранд – ефективен и продуктивен. Успях на форума, сигурна съм, че всички ще извлекат най-доброто от днешната среща“, приветства гостите зам.-кметът Надежда Чакърова.

Съветникът на министъра на туризма - проф. Мариела Модева, коментира осъществяването на ефективен маркетинг на регионално ниво и ролята на министерствата на туризма и културата. „Преди всичко искам да благодаря за поканата да бъда тук. Идентичността на България като бранд е тема на множествено дискусии, а днешната е особено важна, защото тук е ключова думата за обединение. Какво е направило Министерството на туризма до момента – дефинираме девет туристически района, заложени в Закона за туризма. На базата на два проекта бяха изградени организациите за управление на туристическите райони, които са много специфични. Създадени са стратегии, девет имиджови клипа, обучени са екипите и разбира се създадени бяха и лого и слоган на всеки район“, поясни проф. Модева. Тя допълни, че Тракийски туристически район и Туристически район „Долината на розите“ са с възходяща тенденция за посещение на туристи. „Бих искала да кажа, че област Стара Загора и градът регистрират повишен ръст на туристите в сравнение с 2023г., който е близо 34 % за областта. Можем да кажем, че 2023 е годината на пълното възстановяване след пандемията, а през 2024г. очакваме да надхвърлим ръста от 2019г., която е считана за най-успешна преди ковид пандемията“, обобщи тя.

Туристическите ценности на област Стара Загора коментираха и народните представители Красимир Вълчев и Георги Гьоков, а в дискусията се включиха и представители на туристическия сектор на местно, регионално и национално ниво.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай