Бранд Кюстендил! Туристическо училище, спа и 350 000 Чудеса (ОБЗОР)

Още следващата седмица градът прави Съвет по туризъм

Бранд Кюстендил! Туристическо училище, спа и 350 000 Чудеса (ОБЗОР) | StandartNews.com

Училище за туризъм, спа и 350 000 Чудеса. Това са първите стъпки за реализацията Бранд Кюстендил, очертани на специализираната дискусия на „Стандарт” "Бранд Кюстендил - нови, модерни възможности за балнео, културно-исторически и ски туризъм". 

Старт на събитието дадоха победителките в конкурса Мис “Кюстендиласка пролет” - Леа Йорданова, Ниланa, Колевска и Милана Станкова, които посрещнаха гостите с погача и мед.

„Стандарт”, община Кюстендил и Общество „Културно наследство” – българският представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра, събраха в тържествената зала на кметството зам.-министъра на културата Чардар Георгиев, кмета инж. Огнян Атанасов, областния управител инж. Александър Пандурски, народни представители от региона, кметове от областта и представители на бизнеса, неправителствения сектор и научните среди, за да начертаят поредния регионален бранд за развитие чрез културно-исторически, приключенски, поклоннически и балнео туризъм. Министерство на туризма е институционален партньор на кампанията. 

Три стъпки за реализацията на Бранд Кюстендил очерта издателят на "Стандарт" Славка Бозукова,  председател на Общество "Културно наследство", която бе модератор на форума. 

Славка Бозукова: Три стъпки за Бранд Кюстендил

Поне три са според мен причините, които спъват превръщането на Кюстендил в атрактивна туристическа дестинация, каза тя. 

Първата е липсата на реклама. В противен случай Стобските пирамиди биха събирали поне толкова хора, колкото Мелнишките, посочи председателят на Общество "Културно наследство".

Втората причина е липсата на  туристическа инфраструктура. Нужни са и туристически пакети, които да се предлагат от туроператорите за няколко от най-атрактивните обекти от материалното и нематериалното наследство, които да допълнят чудесната палитра от фестивална програма на града, каза още Славка Бозукова.

Третата стъпка, която Кюстендил трябва спешно да предприеме, е дигитализацията.  Сайтът на община Кюстендил безспорно има нужда от спешна промяна, ако ще е портал за туристите, заяви г-жа Бозукова. И даде конкретен пример. В сайта има един туристически маршрут, без атракции, без QR-кодове и 3D изображения.

Със тези стъпки се съгласи и кметът на Кюстендил, инж. Огнян Атанасов. 

Имаме всичко, нямаме реклама, призна кметът. Имаме ски писти, минерални извори, хипер термална минерална вода със 73 градуса, подчерта той. 

Регионът е богат на забележителности, които туристите могат да разгледат в продължение на цяла седмица.

Нашата цел е заедно да направим един разпознаваем бранд за Кюстендил, както в България, така и в Европа.

Бранд Кюстендил! Кметът Огнян Атанасов: Имаме всичко, нямаме реклама

Туристическо училище прави Кюстендил, съобщи губернаторът инж. Александър Пандурски. Трябва да сменим нашето разбиране за това, как възпитаваме децата. Трябва да намерим своето място в балнеологията и спа картата на България,  каза Пандурски. 

Бранд Кюстендил! Изворният град и Чудеса на 8 000 години

Едно от най-големите богатства на региона е водата, а тя ни трябва на нас като граждани, за да покрием нуждите си. Но тя носи и икономическо развитие, каза губернаторът. 

Бранд Кюстендил! Туристическо училище в града

Маркетингова стратегия за развитието на Кюстендил препоръча зам.-министърът на културата Чавдар Георгиев. 

Трябва да се направи маркетингова стратегия на всички дадености в област Кюстендил. Нужно е развитието на туризма да е съчетано с икономическото развитие на града и привличането на инвеститори.  

Факт, е че Кюстендил е с богат на културно-историческо наследство, което е предопставка за развиетието на града и реализирането му като популярна туристическа дестинация, подчерта Георгиев. 

Зам.-министър на културата с формула за Бранд Кюстендил

Относно културно-историческото наследство, доц. Бони Петрунова, директор на НИМ заяви, че ние живеем на една изключително богата земя, на която има огромно културно наследство. Буквално където и да копнеш нещо излиза, но нямаме достатъчно организация по опазването му. 

Една от най-големите ни пречки, е че всеки работи за себе си. Помежду си нямаме сътрудничество. Всеки трябва да работи за Кюстендил, тогава ще се получат нещата, обобщи Петрунова. 

Бранд Кюстендил! Бони Петрунова: Трябва да опазим, това което сме разкрили

За изграждането на Брад Кюстендил имаме нужда от мастър план, икономически, ясен път който да очертае всички възможности за развитие. В Кюстендил имаме много дадености, но те трябва да намерят своята функция. Тогава идват резултатите. 

В Кюстендил имаме много дадености, но те трябва да намерят своята функция. Тогава идват резултатите, смята д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Народния борд по туризъм.

Бранд Кюстендил! Полина Карастоянова: Имаме нужда от мастър план

Николай Златарски, областен председател на ДПС Кюстендил допълни, че имаме много неща, които да покажем, но трябва да се създаде легенда върху, която да се обединим. Трябва да бъдем последователни и да изградим стратегия, която ще даде плодове.

Друга подкрепа, която може да се осигури, е държавата да подпомогне малките общини, които не разполагат с бюджет. Нужда ни е широко информационна кампания, която да им бъде в помощ, както и да опазим културно-историческото наследство, заяви Димчо Димчев народен представител от "Възраждане".

На форума бяха поставени и други важни въпроси. Как ще дойдат туристите в Кюстендил? Според Христо Терзийски, народен представител от ГЕРБ- СДС  един от начините това да се случи, е да бъде възстановена бързата транспортната жп връзка от София до Кюстендил. 

На масата беше поставен и въпросът за бюджет за туризма , който според Георги Стамов, народен представител от “ПП-ДБ” е изключително малък, особено сравнявайки го с нашите съседи Гърция и Турция. 

Ангажирам се, да настоявам бюджетът, отделян за реклама на национално ниво да бъде по-голям и да има такъв бюджет, които да отива към общините, обеща Стамов. 

В Кюстендил има бизнес за трилиони, каза Георги Илиев, почетен гражданин на Кюстендил, разказвайки, за славата на местната вода, която е с най-силните лечебни свойства и е известна, не само в България, но и на големи учени в чужбина. Той е на мнение, че учени тук могат да лекуват рак и левкимия. 

Накрая на дискусията кметът на Кюстенил Огнян Атанасов очерта плановете на общината. 

Още другата седмица ще се организира създаване на съвет по туризъм към община Кюстендил, заяви той. Обединение, работа с туроператори ще се следващите стъпки към постигането на Бранд Кюстендил. 

Това е третият регионален бранд, който "Стандарт", Общество "Културно наследство" и Националният борд по туризъм правят в рамките на голямата кауза Бранд България, издигната от вицепремиера и външен министър Мария Габриел в стратегически държавен приоритет.

Първата инициатива бе Бранд Родопи, който бе представен със специална изложба в парламента. Миналия месец форум на "Стандарт" представи 10 идеи за Бранд Сурва, с който да се развие туризма в Перник. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай