Божественият парк с Музей на виното. Пазят го скали

В близост до гр. Плевен

Божественият парк с Музей на виното. Пазят го скали | StandartNews.com

Парк „Кайлъка” се намира на юг от центъра на гр. Плевен. Паркът се разпростира на 10 000 дка в карстова долина. Обявен е за защитена местност по инициатива на ген. Иван Винаров. Първият проектант на парка е бил архитект Тихолов. В изграждането му взема активно участие и цялото плевенско гражданство.

Паркът е богат на множество защитени животински и растителни видове. Разположен  е на около 10 хил. дка в карстовата долина на река Тученица.

Естественият каньон на реката е приютил богата и разнообразна флора и фауна, където се срещат уникални за България и Балканския полуостров  растения, а много от птиците и бозайниците са включени в Червената книга на България. 

Паркът предлага великолепно съчетаващи се възможности за разходка, отдих и развлечения. Отвесните скали, високи над 40-50 метра, са прекрасни за практикуване на скално катерене. Има изкуствени езера и язовири, лодки и водни колела, басейни, хотели, развлекателни заведения, детски площадки, тенис кортове, зоопарк и уникален ресторант, изцяло изграден в пещера. В парка също се намират Летния театър на Плевен, както и единственият по рода си в България Музей на виното.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай