За първи път ученици изучават логистика в Lidl

Общо 33 ученици дуална форма на обучение ще се обучават във веригата тази учебна година

За първи път ученици изучават логистика в Lidl | StandartNews.com
  • Общо 33 ученици дуална форма на обучение ще се обучават във веригата тази учебна година
  • За първи път ученици в дуална форма на обучение изучават логистика в Lidl, благодарение на новата специалност „Спедитор-логистик“.

През следващите 2 години, в логистичната база на веригата в с. Равно поле, те ще видят на практика какви са процесите в логистиката и спедицията и какъв е пътят на стоката – от влизането й в склада до пристигането й в магазина. Ще научат още за правилата при превоза на стоки и товари, връзките между вътрешния и международния транспорт и как една стока стига до крайната си точка навреме и в отлично състояние.

Младежите, които ще се обучават за спедитор-логистик, се присъединяват към другите 27 ученици, избрали специалността „Търговия“. Така общо 33 младежи ще получат практически знания в реална работна среда и ще навлязат в света на бързооборотния сектор с подкрепата на опитните ментори от Лидл България.

Освен перспективни професии, в които да се развиват, дуалното обучение дава и друго голямо предимство – при завършването си, учениците получават не само диплома за завършено средно образование, но и свидетелство за професионална квалификация трета степен. Така веднага, след като завършат училище, те вече са подготвени да започнат работа.

Това е и основната причина, поради която дуалното обучение става все по-популярно през последните години. Като част от него, младите хора получават практическа подготовка в реални условия, което ги прави по-конкурентни на пазара на труда. Освен опит, учениците получават първите си трудови възнаграждения и придобивки за служители.

До този момент общо 11 ученици са завършили дуална форма на обучение с практика в Lidl. Всички те са от Националната финансово-стопанска гимназия в София, с квалификация икономист, специалност „Търговия“.

Подкрепата за дуалното обучение е една от програмите, с които Лидл България подкрепя  развитието на младите кадри. Сред другите примери са лятната практикантска програма за ученици, навършили 18 години, както и стажантската и trainee програми, насочени към студенти и млади професионалисти. Така компанията дава възможност на младите хора с малък или никакъв опит да получат силен кариерен старт и реален шанс да продължат развитието си в екипа на Лидл България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай