Спират Google News за Испания

Спират Google News за Испания  | StandartNews.com

Мадрид. Google спира услугата Google News в Испания заради въвеждането на нов закон за авторското право, предаде BBC. Новият закон позволява на испанските издания да искат заплащане от услуги като Google News, които показват тяхно съдържание.

Новинарският агрегатор спира работа на испанска територия и спира да показва съдържание от испански медии на 16 декември, тъй като законът влиза в сила през януари. 

„С истинска тъга от 16 декември (преди новият закон да влезе в сила през януари), ще премахнем испанските издания от Google News и ще затворим Google News в Испания", обяви водещият проекта Ричард Гинграс. По думите му законът, който ще позволи на испанските издания да таксуват Google "за показването дори на най-малките фрагменти от техни публикации", не е устойчив.

Самите издатели имат възможността да решават дали искат или не искат техни публикации да се появяват в Google News. "По-голяма част от тях избират да бъдат включени по основателни причини. Google News създава истинска стойност за тези публикации, като привлича хора към техните уебсайтове, което от своя страна помага за генерирането на приходи от реклама", допълва Гинграс.

Световни издатели на вестници отдавна твърдят, че услуги като Google News нарушават авторските права. От своя страна компанията започна да се допитва до издателите за използването на тяхно съдържание, след като Германия преразгледа законите си за авторско право през 2013 г.

Испанското законодателство не уточнява колко точно ще трябва да плаща онлайн гигантът за показването на публикации на медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай