Очаквано! Стана ясно кои ще са подуправители на БНБ

Трябва да направим така, че всички институции да работят сериозно за еврото

Очаквано! Стана ясно кои ще са подуправители на БНБ | StandartNews.com

Преизбраният гуверньор на БНБ Димитър Радев ще номинира Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители на банката. Това каза самият Радев в своя първи коментар пред медиите след гласуването в парламента.

„Тяхното номиниране беше резултат на процес. Това беше предварително поставено от мен условие. Целта беше да се постигне пресечна точка между експертния подход, който е моят подход, и политическия подход, който е подходът на тези, които гласуват за номинациите. От няколкото имена двама от кандидатите от моите фаворити получиха и ще получат достатъчно широка подкрепа“, заяви управителят на БНБ.

Процесът по избора на подуправителите ще стартира утре, каза още Радев. По думите му единият подуправител ще отговаря за емисионното управление, а  другият за банковото.

Димитър Радев беше избран за управител на БНБ на извънредно заседание на Народното събрание със 155 гласа „за“ и 64 - „против“.

„Едно от най-важните условия, които поставих, когато приех да бъда номиниран за управител, беше, че ръководството на БНБ трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа. Тя е силен фактор за независимостта на централната банка, включително от опити за нерегламентирано политическо вмешателство“, каза гуверньорът на централната банка.

На пълни обороти ще правим това, което трябва да правим - законодателство за приемането на еврото, заяви още Димитър Радев.

Банката технически отговаря и е готова за приемането на еврото, но тук е въпросът как ще наваксат другите институции. Моето лично мнение е, че трябва да се присъединим към еврото, каза той.

Трябва да направим така, че всички институции да работят сериозно по тази тема, допълни Радев.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Преизбраха Димитър Радев за управител на БНБ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай