Преизбраха Димитър Радев за управител на БНБ

За поста Радев се състезаваше с предложения от „Възраждане“ финансист Любомир Христов

Преизбраха Димитър Радев за управител на БНБ | StandartNews.com

Управител на Българската народна банка (БНБ) още един мандат ще бъде Димитър Радев, който ще запази поста си след като беше преизбран за още един мандат. Това решиха депутатите с 155 гласа „за“, 67 „против“ и нула „въздържали се“.

За поста Радев се състезаваше с предложения от „Възраждане“ финансист Любомир Христов. Христов получи подкрепата на 39 депутати.

Димитър Радев е избран за управител на Българската народна банка на 15 юли 2015 година и вече управлява осем години. Опитът на управляващите през миналата година да изберат нов управител се провали. Тогава кандидатите бяха двама – Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната" и Любомир Каримански от "Има такъв народ". Гюров се отказа от състезанието след като се появи информация, че няма легитимна диплома за магистър. Каримански пък не получи достатъчно гласове в пленарна зала, за да бъде избран.

Димитър Радев сега е издигнат за втори мандат от ГЕРБ-СДС и подкрепен от ПП-ДБ. Той е магистър по финанси, работил е дълги години в Министерството на финансите, за периода от 1992 - 2001 г. неколкократно е заместник-министър на финансите. Заемал е и различни длъжности в МВФ. Ако бъде избран за втори мандат, ще стане най-дълго управлявалият БНБ.

Кандидатът на "Възраждане" Любомир Христов също е известно име във финансовите среди. Доктор по икономика от УНСС, бивш главен икономист на БНБ, заемал различни постове в МВФ. Бил е изпълнителен директор на Централния депозитар и е работил в сферата на финансовите консултации.

И двамата кандидати за управител представиха концепции в бюджетна комисия през миналата седмица, според които България трябва да бъде приета в еврозоната, но докато Радев иска това да стане максимално бързо, Христов смята, че трябва да се изчака. От БСП оттеглиха своя кандидат за поста, защото смятат, че изборът е предначертан.

Според досега изнесената информация за подуправители на БНБ ще бъдат избрани Андрей Гюров от ПП-ДБ и Петър Чобанов от ДПС.

В момента в управителния съвет влизат освен управителя Радев,, също така тримата подуправители Калин Христов на управление „Емисионно“, Нина Стоянова на управление „Банково“, Радостин Миленков на управление „Банков надзор“ и трима члена – Людмила Елкова, Николай Неновски, Илия Лингорски.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС представи номинацията на Димитър Радев: "В рамките на мандата на г-н Радев са изпълнени всички заложени цели при неговото избиране през 2015 г. Това се потвърждава с показателите на финансовата стабилност на банковия сектор, както и присъединяването на страната към Единния банков съвет и приемането ни в чакалнята за еврозоната".

Кандидатурата на "Възраждане" представи Деян Николов: "За нас е огромна чест, че доктор Любомир Христов прие да бъде наш кандидат да бъде управител на БНБ. Смятам, че централната банка има нужда от обективен и независим управител който да брани българските интереси."

"От мен ще чуете само добри неща за двамата кандидати относно опит и образование. Но ние няма да подкрепим избора от БСП по следните причини, управляващото общество наруши принципите на изборите, предварително беше обявен победителя, кому беше нужно да се обявява кой колко гласове е избран", коментира номинацията Румен Гечев от "БСП за България".

Радостин Василев, независим: "Няма да подкрепя номинацията на Димитър Радев, не заради качествата му, а заради това че е номинация на ГЕРБ."

От "Има такъв народ" отправиха критики към "Продължаваме Промяната". "Асен Василев ще гледа тъжно като стане Гюров подуправител и му отрежат функциите, играете по свирката на ГЕРБ и ще ви резнат накрая", каза Тошко Йорданов.

Според Георги Ганев от ПП-ДБ и двете номинации за управител на БНБ са достойни: "От моя гледна точка като макроикономист, на който тясното му поле е парична политика, това което се случи в бюджетна комисия беше изключително позитивно, излязох с позитивни чувства. Добре проведена процедура с качествени кандидати".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай