Полша ще емитира дълг в швейцарски франкове

Полша ще емитира дълг в швейцарски франкове | StandartNews.com

Варшава. Полша е наелa Швейцарската банка UBS и германския кредитор Deutsch Bank ще координират пласирането на нова емисия полски облигации, съобщава Ройтерс, позовавайки се на съобщение на Министерството на финансите.

"Емисията ще бъде пусната в близко бъдеще при пазарни условия", гласи изявлението.

Очакванията за реализиране на подобно предлагане бяха оповестени още в понеделник от полския заместник-министър на финансите Дорота Подедворна-Тарновска, информира investor.bg.

"Провеждаме серия от срещи с швейцарски инвеститори, които проявяват интерес към нашите облигации, емитирани във франкове, както и с полския пазар. Не изключвам срещите да доведат до издаване на облигации, деноминирани в швейцарски франкове", каза тя.

"Окончателното решение ще бъде взето след срещите тази седмица. Дефицитът бе запълнен тази година и това ще бъде един малък проблем, част от предварителното финансиране на нуждите за следващата година", добавиха от министерството.

Сред основните причини за решението на полските власти са последните неочаквани ходове от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Институцията понижи основния си лихвен процент по рефинансиране от 0,15% на 0,05% – най-ниската ставка от създаването на еврозоната през 1999 г. В същото време отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ бе снижена още - от -0,1% на -0,2%, а ставката по пределното кредитно улеснение за банките бе понижена от 0,4% до 0,3%.

Освен това банката съобщи, че до края на годината се очаква да даде началото на изкупуване на ценни книжа, обезпечени с активи. Обемът на програмата вероятно ще достигне 500 млрд. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай