На рождения си ден Борисов с лента за газово трасе

На рождения си ден Борисов с лента за газово трасе | StandartNews.com

На рождения си ден премиерът Бойко Борисов преряза лентата на модернизираната компресорна станция в Петрич. Заедно с него на откриването присъстват и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Попитан как се чувства на рождения си ден, премиерът спокойно отговори: "Като ти се случи нещо 57 пъти, вече ти е безразлично. Така се чувствам". Борисов разкри още, че празникът му ще премине като един обикновен работен ден.

България вече е незаобиколима страна за транзита на газ. Това увери премиерът Бойко Борисов на церемония за пускането в експлоатация на модернизираната компресорна станция "Петрич". На рождения си ден министър-председателят уважи събитието, което събра още вицепремиера Томислав Дончев, енергийния министър Теменужка Петкова, депутати.

"При тази инфраструктура, която изградихме, с тези компресорни станции, с тези капацитети и възможности, никой няма полза да заобиколи България повече. Всеки друг маршрут е десетки милиарди евро или долари, или рубри, кой както иска да го смята", убеден е Борисов. "Аз съм практик човек и ей там се намират двата крана, които гарантират, че повече България не може да остава на студено зимно време", показа съоръжението премиерът.

Той се похвали, че вече правителството си е "свършило домашното" и е направило това, което трябва за диверсификацията на източниците на газ. "Чакаме сега европейския газов хъб "Балкан" да действа и да разпределя за региона газ", отбеляза Борисов. И уточни: "Не сме против никого, но сме си открили възможности да не бъдем заобикаляни, принуждавани и да създадем конкуренция между доставчиците".

"Когато е един доставчик, цената е една. Когато са два, три цената става друга", напомни той. И обобщи събитието: "Това е един голяма инвестиция, която сме я направили в бъдещето". Борисов обясни, че преди "Булгартрансгаз" е работил с 60 компресора, а сега четирите обновени вършат целия транзит. Така премиерът изчисли, че разходите на дружеството ще намалеят на половина и инвестицията в модернизация ще се "избие" за 2-3 години. "Но без Господа нищо не може да се направи, затова той да е пред нас, ние след него и успех", заключи Борисов. След което преряза лентичката на модерната компресорна станция "Петрич" и не пропусна да я разгледа.

"С въвеждането на станцията приключваме първия етап, свързан с модернизацията на транзитната мрежа на "Булгартрансгаз". От октомври 2015 до сега модернизирахме и въведохме в експлоатация четири компресорни станции", обясни и енергийният министър Теменужка Петкова. Тя посочи, че в проекта са инвестирани 220 млн.лв, но всеки един лев от тях е инвестиция в сигурността на доставките на газ.

Кандидатът на ГЕРБ за президент няма да е ясен преди септември. Това затвърди и днес премиерът Борисов. "Септември ще ви кажа", отговори за пореден път пред журналисти той. Попитан какъв трябва да е профилът на следващия държавен глава, Борисов се постави на мястото на журналистите и посочи "А септември тогава какво ще ме питате?". По отношение на това дали ще послуша съвета на Бъчварова да потърси съдбна отговорност от Атанас Атанасов за твърдението, че в нощта на стрелбата срещу Митьо Очите е бил на купон в Бургас, премиерът посочи, че не гледа изобщо телевизия и не е чул този съвет.

"България ще може да получава около една трета от необходимите й количества природен газ от Гърция по съществуващия газопровод именно чрез нея", обяви по-рано днес изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов, разказвайки повече подробности за компресорната станция в Петрич.

Инвестицията е на стойност 17 млн. евро и е първата ни възможност за разнообразяване на доставките на синьо гориво.

Получаваме техническата възможност да доставяме по 3 млн. куб. м газ на ден от терминала в Ревитуса, което е на практика първата физическа възможност за диверсификация на доставките за пазара в България. Това означава , че около 30% от консумацията на природен газ в страната могат да бъдат евентуално внесени от там", коментира Гегов, цитиран от БНР. 

От южната ни съседка можем да получаваме физически количества газ, а скоро се очаква да има и виртуални сделки.
Към момента капацитетът от терминала в Ревитуса е резервиран от "Газпром". „През следващите няколко седмици да се опитаме да достигнем до споразумение, с което в определени моменти да получаваме виртуални или физически доставки от тази тръба", каза още Гегов, съобщи "Инвестор". 

И допълни: "С новата мощност, която сме инсталирали, можем да контролираме процеса. Това, което правим, е да намерим няколко различни източника на газ. Всъщност първият такъв източник е техническата възможност за връзка с LNG-терминала в Гърция".

След кризата с газовите доставки от Русия през 2009 г. връзката с Гърция беше модернизирана и потокът вече е реверсивен. Досега това беше възможност, която страната ни можеше да използва само при кризисни ситуации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай