Министър се похвали. Купуваме последна мода локомотиви

Те ще имат възможност за безпилотно управление

Министър се похвали. Купуваме последна мода локомотиви | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

България ще закупи маневрени локомотиви от най-ново поколение. Те ще имат възможност за безпилотно управление. Това съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа договор за доставка на 9 електрически маневрени локомотива. Машините ще бъдат закупени със средства по ПВУ.

Инвестицията е на стойност 10,5 млн. лв. Срокът за изпълнение на договора е до средата на 2026 г.

Гвоздейков посочи, че новият подвижен състав ще замени близо 50-годишните дизелови локомотиви, които в момента се използват в депата. По думите му проектът ще намали разходите за маневри и вредните емисии от тази дейност, както и ще обезпечи железопътния превозвач със съвременна и модерна техника.

Транспортният министър поясни, че новите локомотиви ще се използват в най-големите депа в страната и ще подобрят значително условията на труд на служителите. "Локомотивите са от най-ново поколение и позволяват да бъдат оперирани дистанционно без да има машинист вътре в кабината", уточни Гвоздейков.

Освен това договорът включва поддръжката на локомотивите за срок от 15 години и обучение на персонала. Изпълнител на дейностите е "Експрес Сервиз" ООД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Възмутен
преди 2 месеца

Можете ли да смятате. 9 локомотива 10.5 млн. Лаф да става.

Откажи
Вие сериозно ли питате ?
преди 1 месец

Най-ново поколение ,,вижте снимките !

Откажи
Гост
преди 2 месеца

Май бяха трета ръка

Откажи