Фармацевтичен гигант отчете мощен ръст през 2023, ускорява клиничните изпитания

Фармацевтичен гигант отчете мощен ръст през 2023, ускорява клиничните изпитания | StandartNews.com
  • Продажбите в направление „Фармацевтични продукти за хуманната медицина“ нарастват с 10,3% до 20,8 млрд. евро
  • Продажбите в направление „Здраве за животните“ нарастват с 6,9 % до 4,7 млрд. евро, в резултат на новите продукти
  • Увеличават се инвестициите в научноизследователска и развойна дейност с 14,2% до 5,8 млрд. евро
  • Световната фармацевтична компания Boehringer Ingelheim ("Бьорингер Ингелхайм") обяви значителен напредък в редица дейности за 2023 г. благодарение на положителните резултати от ключови клинични проучвания.

    През последната година инвестициите в научноизследователска и развойна дейност (НИРД) са се увеличили с 14,2%, достигайки 5,8 млрд. евро – или 22,5% от нетните продажби на Групата. Нетните продажби  също нарастват с 9,7%* до 25,6 млрд. евро през 2023 г. като това се дължи на 10,3%* ръст в областта на „Фармацевтични продукти за хуманната медицина“ и 6,9%* ръст в направление „Здраве на животните“.

    През 2023 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) е издала пет допълнителни обозначения за разработване на бързи терапии и едно обозначение за пробивна терапия на Boehringer Ingelheim. В рамките на изминалата година Европейската агенция по лекарствата (EMA) е одобрила една от терапиите на компанията за PRIME схемата за приоритетни лекарства. С фокус върху терапевтични изследвания в областта на сърдечносъдовите, бъбречните и метаболитните заболявания, онкологията, респираторните заболявания, имунологията, психичното здраве и здравето на ретината, компанията бележи  сериозен успех в разработването на пробивни терапии в области с големи неудовлетворени медицински нужди.

    „Тези отлични резултати носят голяма мотивация за компанията”, каза Хубертус фон Баумбах, председател на Борда на директорите на Boehringer Ingelheim. „Решени сме да ускорим разработването на нови терапии и да ги предоставим на пациентите по най-добрия и най-бързия начин. Нашата мисия е не само да помагаме на пациентите, но и да допринасяме за това системите на здравеопазване да станат по-справедливи и по-добри“, допълни той.

    Направление „Фармацевтични продукти за хуманната медицина“ отчита сериозен ръст

    Най-голямото бизнес направление  на Boehringer Ingelheim „Фармацевтични продукти за хуманната медицина“ отчита сериозен ръст през изминалата година. Значителен принос за развитието отбелязват медикамента за лечение на сърдечносъдови, бъбречни и метаболитни нарушения, с ръст на продажбите от 31,0%* или 7,4 млрд. евро и медикамента за лечение на белодробна фиброза и някои фиброзиращи интерстициални белодробни заболявания с ръст от 12,8%*, достигайки 3,5 млрд. евро.

    Продължават инвестициите в научноизследователска и развойна дейност в областта „Фармацевтични продукти за хуманната медицина“

    Значителен напредък отчитат клиничните проучвания в областта на онкологията, кардио-бъбречните и метаболитни заболявания и психичното здраве.

    Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност в областта „Фармацевтични продукти за хуманната медицина“ нарастват до 5,2 млрд. евро през 2023 г., което представлява 25,1% от нетните продажби на  направлението (20,8 млрд. евро). Boehringer Ingelheim отбелязва и увеличение на инвестициите си в дигитални и IT технологии за научноизследователска и развойна дейност, които да дадат нови възможности за развитие, включително и използването на изкуствен интелект.

    „Фокусът ни върху научноизследователска и развойна дейност през 2023 г. ни нарежда на челно място в индустрията“, заяви Майкъл Шмелмер, член на Борда на директорите и ръководител отдел „Финанси“ и „Групови функции“. „Ангажираме се да продължим в тази посока, за да гарантираме, че пациентите ще имат възможно най-бързо достъп до иновативни терапии,“ заяви той.

    Устойчиво развитие

    Boehringer Ingelheim акцентира сериозно на програмата си за устойчиво развитие, засилвайки фокуса върху осигуряването на равен достъп до здравеопазването, особено за уязвими общности. Сред водещите инициативи са подкрепа за публично-частното партньорство "Defeat-NCD", което е насочено към незаразните болести в по-слабо развитите региони, както и инициативата "Angels" , която оказва подкрепа на близо 16 милиона пациенти с инсулт в 155 държави в света.  През изминалата година кампанията "STOP Rabies" осигури 43,2 милиона дози ваксини в ендемични държави. 8000 от тях бяха доставени с дрон в селски общности в Кения.

    През 2023 г. Boehringer Ingelheim беше отличена с „Германската награда за устойчивост“ (German Sustainability Award)  за глобалните си усилия в  устойчивата трансформация във фармацевтичната индустрия. През изминалата година инициативата Science Based Targets потвърди стратегията за декарбонизация на Boehringer Ingelheim като съответстваща на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

    Поглед напред

    Компанията планира да започне десет нови клинични проучвания фаза II и III през следващите 12-18 месеца, като целта е до 2030 г. да бъдат пуснати на пазара 25 нови терапии в областта на „Фармацевтични продукти за хуманната медицина“. В направлението „Здраве на животните“ до 2026 г. се очакват 20 нови медикаменти на пазара, включително обновени молекули, разширяване на индикации и представяне на нови продукти.

    ------

    *Данните за ръста на продажбите са коригирани спрямо ефекта на валутните разлики

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай