Един гигант напуска България. Затварят голям завод, стотици без работа

От 800 служители останаха само 60

Един гигант напуска България. Затварят голям завод, стотици без работа | StandartNews.com

Един гигант напуска България. Американската компания за електроника „Sanmina Corp”, която през 2021 г. закупи завода на немския гигант за осветителна техника „Osram” в индустриална зона Пловдив, ликвидира изцяло производството си край града под тепетата. От наследените над 800 служители от завода за ocвeтитeлнa тexниĸa, вече са останали буквално една шепа хора, предаде Трафик нюз.

През изминалия месец американската компания Sanmina Corp, която е една от най-големите производители на електронни продукти в света, е уволнила близо 80% от служителите си в предприятието.

Към момента са останали само около 60 работници, повечето от които са си пуснали болнични, за да протакат уволнението. Цялото производство и всичко останало вече е ликвидирано, коментираха запознати пред TrafficNews.

Дружеството “Sanmina Corp”, или както е известнo у нас „Санмина България” придоби завода преди малко повече от 2 години заедно с всичките служители, инвентар и оборудване от „Оsram”.

Немският гигант oтĸpи базата си в Бългapия в края на 2017 г., като инвестицията в него беше 50 млн. лв. Предприятието обаче се задържа в България само 3 години.

Тогава от дружеството разясниха, че продажбата няма общо с коронакризата, която засегне целия свят, а Osram е преразгледала своя модел на работа заради промени на пазара на осветление.

В момента не само България, но и цяла Европа понася ударите на рецесията след пандемията от коронавирус и последиците от войната в Украйна. Големите компании в цяла Европа са принудени да съкращават или замразяват наемането на служители и да свиват производствата си.

По неофициална информация  очакванията за международните производствени предприятия с фабрики в икономическите зони на Пловдив е в следващите месеци да има съкращения на между 10-30% от персонала. Очаква се това да засегне основно работниците на ниско ниво, а не администрациите.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
24 Коментара
Julian
преди 5 месеца

Плъховете първи напускат потъващия кораб.

Откажи
Б.Б
преди 5 месеца

Те янките го купиха за да го затрият

Откажи
Аз съм
преди 5 месеца

Така става, като налагат ограничения на Русия. Смешници. Нямат нищо, живееха на гърба на руснаците - евтини суровини. Сега им затвориха вратата и взеха да се насират.

Откажи
АК47
преди 5 месеца

ДОКТО.ИМАМЕ.ППтатаЩЕ.ГИ РУЧАМЕ.ЖАБЕТАТА

Откажи
ЕДНА
преди 5 месеца

Кораба потъва за всички ще има вода да се издавят .

Откажи
Истинският
преди 5 месеца

Защо всички бягат от нашата прекрасна държава?

Откажи
citro2
преди 5 месеца

Едни бягат, други идват !няма вакуум

Откажи
Koko
преди 5 месеца

И мигрантите минават транзит през тази насрана територия

Откажи
Путя
преди 5 месеца

Защото има много мързеливи русофилчета. Дето драскат само по форумите.

Откажи
Дядо Путя
преди 5 месеца

заради мързеливите русофилчета останали в бг

Откажи
Шарл Перо
преди 5 месеца

От Делян Пеевски и Бойко Борисов

Откажи
Запри се
преди 5 месеца

Служителите, или работниците не са ничия собственост

Откажи
Малиииии....
преди 5 месеца

Ама то бъде, бъде, ама 80% от 800 да е 740...не го бъде много!

Откажи
7777
преди 5 месеца

80% от 800 е 640.

Откажи
ledeniqt6
преди 5 месеца

Ей Тия Американци ве Чудят се само от кой,как да е само пари да взимат и да наливат и после как даго Ликвидират.Тея Болни Без Мозъчни Същества.

Откажи
Toni Ivanov
преди 5 месеца

А има ли нещо вярно,че синдикатът КТ"Подкрепа" се опитвал да им извива ръцете?

Откажи
Руми
преди 5 месеца

Моята компания не потъва,напротив строй фабрика 5-пъти по голяма от сегашната.Пишете на имейла,ако искате да сте в моята компания.

Откажи
Мария
преди 5 месеца

И коя е вашата компания,ако не е тайна разбира се?

Откажи
Баце
преди 5 месеца

Вашата компания не строЙ, а СТРОЍ, т.е. изгражда фабрика, завод, предприятие! Строй се! - може да се използва в армията, като кажете на определена военна част да влезе в строя, но във вашия случай се пише СТРОЍ се - без "й", а само с ударение върху "и"-то, за да подчертаете смисъла на думата, която използвате в конкретния случай.

Откажи
dianpt
преди 5 месеца

Аман от неграмотни тъмни патрони с фирми.

Откажи
Hristov
преди 5 месеца

Няма по лоша нация от Американската това се прави с цел да затрият всичко БЪЛГАРИЯ

Откажи
Bass
преди 5 месеца

Добро утро !

Откажи
Иван
преди 5 месеца

Администрацията трябва да се съкрати.Защо все още ние им плащаме осигуровки,а и техните средни раб.заплати са с 350лв.по-високи от тези в частния бизнес.Що за политика!

Откажи
Georgi
преди 5 месеца

Всички фирми с американски капитал ще се изтеглят от страната ни,по примера на много европейски гиганти като възстановят това производство в САЩ,заради привилегиите дадени им от Байдън. А недалновидната ЕС крадлива шайка,ще върне Европа много назад в зоната на голямата инфлация, но смело към Шенген.

Откажи