БЕХ взема заем до 15 април

БЕХ взема заем до 15 април | StandartNews.com

До 15 април трябва да е сключен договорът с консорциума банки, които се съгласиха да отпуснат заем на Българския енергиен холдинг. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. След това до 20 април Националната електрическа компания, която е част от БЕХ, трябва да се разплати с двете американски централи. Преговорите с банковия консорциум, включващ лондонския клон на Ваnса IMI S.p.A., клона в Люксембург на Bank of China Limitedи J.P. Morgan Securities, са за мостов заем от 650 млн. евро. Те се водят от Българския енергиен холдинг, чието дъщерно дружество е НЕК. На свой ред централите дължат 400 млн. лв. на няколко мини. Тази сума ще бъде прихваната от дълга на НЕК, за да бъде директно платена на мините, обясни Петкова пред БНР. След като дълговете към двете американските централи бъдат разплатени, НЕК може да предоговори цените, по които купува тока от тях.

Пълната либерализация на енергийния пазар трябва да е факт през първата половина на следващата година, заяви Петкова. Като до средата на този месец трябва да се изясни моделът, по който това ще се случи. Както и да се консултира със Световната банка. След което ще се направят промени в Закона за енергетиката, така че да се регламентира ясно ролята на всеки участник на пазара. Това трябва да се случи до края на юни, каза министърът. Предстои да се внедри платформа, която да позволи търговията с дългосрочни контракти за ток, и друга, която е за сделки в рамките на деня.
Петкова коментира и сондажите за нефт и газ в шелфа на Черно море. Първоначалните проучвания са оптимистични, но сондажите продължават 4 месеца, заяви министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай