Ще ни стигнат ли парите за весели празници? Експерт каза истината

Определено има увеличение на почти всички стоки, които пазаруваме

Ще ни стигнат ли парите за весели празници? Експерт каза истината | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

И тази година ще остане напразна надеждата цената на рафта в магазина да ни изненада приятно. Отново след касата ще си тръгваме озадачени и пресмятащи кое колко точно е струвало, та сметката да надвиши това, което сме предвиждали.

„Определено има увеличение на почти всички стоки, които пазаруваме. Инфлацията горе-долу в сравнение с миналата година е 30-40%”, сподели потребител пред Нова телевизия. „Според мен нищо не поевтинява”, посочва друг.

Колкото и Коледа да наближава, в магазина истински промоции българският потребител не вижда. Схемите 2 за 1 и 3 за 2, според родния купувач, са елементарни опити да се маскира поскъпването на дадена стока.

„На практика имаме изменение на индекса на потребителската кошница с 0,04 нагоре спрямо предходната седмица, което е пренебрежимо малко. На годишна база е 0,44 надолу. Това значи, че през същия период на миналата година е било по-скъпо спрямо сега”, разкри пред Нова телевизия председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

По неговите думи истината е, че имаме един абсолютно стабилен пазар. Той посочи, че краставиците например са по-евтини спрямо миналата година, а яйцата са точно колкото и в края на 2022 година. Разбира се, разликите в цените спрямо 2021 година са доста по-големи. Така например поскъпването при сиренето е около 27 на сто.

„Сега спокойно можете да направите потребителска кошница, която ще е по-евтина от миналата година, защото го няма това напрежение на пазара”, смята Иванов. Той призова гражданите да подобряват и повишават потребителската си култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
bess
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи