Производители предупреждават за криза с олиото! Готвят протести

Заради официалната забрана за внос на слънчоглед от Украйна до 15 септември на практика няма приток на суровината

Производители предупреждават за криза с олиото! Готвят протести | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Български производители на олио са в готовност за протест. Причината е недостигът на слънчоглед у нас заради спрения украински внос.

"Необходим ни е постоянен приток на слънчоглед, защото мощностите, с които разполагаме, са два пъти по-големи, отколкото произвежданата суровина. Протестираме против политиката на ограничаване на свободната търговия и тази, насочена срещу интересите на земеделците от страна на ресорното министерство". Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България Яни Янев.

По думите му заради официалната забрана за внос на слънчоглед от Украйна до 15 септември на практика няма приток на суровината.

"В момента сме в лицензионен режим на внос на слънчоглед от Украйна. Киев обаче не издава лицензи, защото има интерес той да остане в страната. Имат голяма преработвателна промишленост, която надвишава производството им. Така че достъпът до украински слънчоглед в момента е невъзможен", категоричен е Янев, който подчерта, че Украйна е най-големият износител на слънчогледово олио.

Според него българската продукция ще бъде изкупена, когато производителите ни решат, че цената, на която може да реализират слънчогледа, е приемлива за тях. Внос от Румъния и Молдова се осъществява, но не в големи количества.

Целта на нашата промишленост е да натоварим по-добре мощностите си, за да постигнем конкурентни цени на олиото. Защото през миналата година 90% от продукцията ни беше предназначена за износ. За вътрешния пазар нямам притеснения. Всичко зависи от международните цени. По-скоро ще пострада секторът, което ще се отрази на държавата", категоричен беше Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Петър
преди 2 месеца

Глупавите земеделци ще доведат до фалит преработвателите и после ще държат слънчогледа в складовете или ще продават на четвърт цена на търговци, изнасящи в чужбина.

Откажи