Окончателно! Правим със САЩ 7 и 8 блок на Козлодуй

България ще строи два нови блока на атомната електроцентрала в дунавския град

Окончателно! Правим със САЩ 7 и 8 блок на Козлодуй | StandartNews.com

Народните представители приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7 и 8 блок АЕЦ "Козлодуй", предаде БНТ.

Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на Република България бе прието вече в енергийна комисия от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

На 14 март парламентът ратифицира на първо четене Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ "Козлодуй".

След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката да обнародва в "Държавен вестник" документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай