Мария Габриел похвали България пред американски инвеститори

Тя се срещна в Лос Анджелис с бизнес делегация от щата Юта и представители на българската IT индустрия от Силициевата долина

Мария Габриел похвали България пред американски инвеститори | StandartNews.com

Източник: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи се срещна с бизнес делегация от щата Юта. Делегацията бе ръководена от Джонатан Фрийдмън, президент и главен изпълнителен директор на Световния търговски център в Юта. В срещата се включиха и представители на българската IT индустрия от Силициевата долина.

Юта е сред водещите щати за заетост в сферата на IT и е лидер в класациите за най-бързо развиващи се региони по отношение на нови работи места в технологичната индустрия. В щата има над 9300 технологични предприятия. Забележителният напредък в иновациите и IT индустрията на Юта е причина районът Лехи да получи наименованието „Силиконовите склонове“. Също така през последните години Юта се състезава с Холивуд за лидерска позиция в американската филмова индустрия.

САЩ е сред главните дестинации за български високотехнологични продукти с около 10% от общите продажби на чуждестранни пазари. „Насърчаването на търговско-икономическото сътрудничество е в центъра на сътрудничеството на България и САЩ. България е надежден партньор, фактор за стабилност в Югоизточна Европа и регионален иновационен хъб", заяви Мария Габриел.

Вицепремиерът подчерта, че България разполага с динамична технологична екосистема. "Българският пазар е атрактивна дестинация за инвестиции на американските компании. Той предлага стабилна макроикономическа среда, стратегическо местоположение и високо квалифицирани специалисти. Като стратегически партньори, двете страни продължаваме да разширяваме сътрудничеството си в области от взаимен интерес като търговия и инвестиции, информационни технологии и иновации“.

Срещата в Лос Анджелис се очаква да бъде последвана от посещение и на американска бизнес делегация в България по покана на Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай