Ето в кои сектори плащат заплати над 5000 лева

Има ръст на броя на обявите за работа за февруари спрямо януари

Ето в кои сектори плащат заплати над 5000 лева | StandartNews.com

5000 лева заплата минимум и ръст на доходите от 10% се наблюдава секторите с най-високи възнаграждения. Пред телевизия НоваНюз темата коментираха икономическият съветник към Българската стопанска камара доц. Щерьо Ножаров и експертът от "Джоб тайгър" (JobTiger).

Ножаров посочи, че най-високите заплати са в обществения сектор и по-точно - финанси и застраховане. Той каза, че темповете на растеж говорят за осветляване на сектора и скок на заплатите. „По данни на От Министерството на финансите заложената бюджетна инфлация е 4,8%. Според Европейската комисия ще бъде 4%, а средното нарастване на заплатите ще бъде между 9% и 11 на сто“, посочи Ножаров.

Петков пък каза, че „инфлацията скочи и затова вдигнаха заплатите“. Според него има няколко фактора, които влияят върху увеличението на заплатите, сред които е и липсата на работна ръка.

Има ръст на броя на обявите за работа за февруари спрямо януари, но има и спад спрямо същия период през 2023 г. По думите на Петков има спад в сектора на „Информационните технологии” и бавно възстановяване в секторите „Хотелиерство”, „Ресторантьорство” и „Производство”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Асен
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи