Асен Василев призна лично защо ще слива НАП и Митниците

Василев се похвали, че приходната част на бюджета върви изключително добре

Асен Василев призна лично защо ще слива НАП и Митниците | StandartNews.com

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че в неговото ведомство се сформира работна група, която да обследва обединението на НАП и "Агенция Митници" в единна приходна агенция.

По думите му това се прави с цел по-ефективното събиране на мита, данъци и акцизи в държавата, както и от гледна точка на оптимизация на държавната структура. "Това не е нещо ново или изключително, общи данъчни или митнически агенции има в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Латвия, Полша, Португалия, Словакия, Словения и Унгария", каза Василев. Това е подход, който се използва и в Англия, и в Америка, допълни той.

Василев се похвали, че приходната част на бюджета върви изключително добре. "До момента от началото на годината към 19 февруари сме събрали с 685 млн. лева повече, отколкото същия период на миналата година", заяви финансовият министър.

Василев коментира, че сега е изключително удобен момент за сливането на НАП и агенция "Митници". "Преговорите по Шенген продължават и очакваме в рамките на тази година да имаме решение и за сухопътните граници - това би означавало сериозна реорганизация на агенция "Митници", тъй като границите с Гърция и с Румъния - няма да има нужда от митнически пунктове на самите граници", заяви той.

Имайки предвид, че такава реорганизация ще се случва в агенция "Митници" - това е и моментът, в който да се направи сливането заедно с НАП в единна приходна агенция.

В рамките на месец ще бъдат представени детайли как точно ще изглежда такава приходна агенция. Василев заяви, че това минава през Народното събрание, промяна в законодателството, промяна в процеси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vikos
преди 2 месеца

Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си------ https://shout.to/testa

Откажи