Здравният министър посочи голямата полза от електронните рецепти

България е на първо място по употреба на антибиотици

Здравният министър посочи голямата полза от електронните рецепти | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Продажбата на антибиотици е стигнала до реалните си нива, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Христо Хинков след края на конференция, посветена на устойчивото здравеопазване. Осезаемо е спаднала продажбата на антибиотици, постепенно нещата се нормализират и се виждат положителните ефекти от въвеждането на е-рецептите, каза още той.

България е на първо място по употреба на антибиотици и ще стигнем до положение да не можем да лекуваме банални заболявания поради това, че сме изчерпали възможностите на антибиотиците, които ползваме безразборно, припомни министър Хинков. Стараем се да намерим начин да осигурим еквивалентната, а не генерична, замяна на антибиотиците, чрез въвеждането на единен код, добави той по повод възникнали преди дни затруднения за изписване на лекарства от директен и от паралелен внос поради различните им кодове в системата.

Предлагаме промяна в наредбата, която да важи или до края на годината, или до март 2024 г., която предвижда спешните медици да могат да изписват хартиени рецепти, каза Христо Хинков. По думите му тези рецепти не са толкова много, но в някои случаи са изключително важни, особено ако става дума за хората, живеещи в отдалечените райони. В периода, за който ще работи така системата, ще направим всичко възможно и спешните медици да могат да изписват рецептите по електронен път, обясни той. 

Лично аз си върша работата и се чувствам много добре в този екип на правителството, каза в отговор на въпрос министър Хинков дали се чувства жертва на ротацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай