Расте броят на случаите на грип! Да се плашим ли?

От месец и половина се забелязва спад при случаите на коронавирус

Расте броят на случаите на грип! Да се плашим ли? | StandartNews.com

Увеличава се броят на случаите на респираторни заболявания, но това не е нещо необичайно. Причини за тревога няма. Това заяви в интервю за БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й от месец и половина се забелязва спад при случаите на коронавирус. Тя уточни, че през последните две седмици броят на заразените се задържа на едно ниво. Една голяма част от респираторните заболявания у нас са случаи на ковид, които не са диагностицирани, допълни Христова.

Тя посочи, че в последните седмици циркулацията на грипните вируси се засилва. Според нея имунитетът ни срещу тях е избледнял. Проф. Хроистова предупреди, че вирусите може да протекат по-тежко от ковид.

По отношение на рисковите групи тя подчерта, че ковид засяга по-тежко по-възрастните хора. Младите го прекарват по-леко, дори често безсимптомно. При вирусите рисковата група са децата, уточни Христова.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести заяви, че за разлика от ваксините за ковид, антигрипните ваксини се радват на голяма популярност. По думите й Министерството на здравеопазването е закупило два пъти повече ваксини за грип в сравнение с миналата година. Тя подчерта, че ваксините действат около шест месеца и е хубаво да се правят ежегодно, за да се подсили имунната система.

Разпространяващото се респираторно заболяване в Китай не е ново. Това пък успокои пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„По данните до момента мисля, че нямаме нов вирус. Случващото се в Китай е ренесанс на малко позабравени други причинители, които игнорирахме покрай ковид пандемията. Става въпрос за познати заболявания – микоплазмени пневмонии, аденовирус, респираторен вирус и някои от новите грипни вируси. Коктейл, който е характерен за сезона и когато го поставите в условия на хора, които 2-3 години са били под изолация, е нормално да има висока заболеваемост”, поясни  Кунчев.

Според него Европа не е застрашена, защото тези вируси ги има от години около нас.

„Сега имаше една вълна на пневмонии при децата във Великобритания. Тя се с пренесе донякъде в Нидерландия и Дания. Лекува се с антибиотици. Предаването става чрез по-близък контакт. В Гърция пък сега имат бум на клебсиела пневмония, която идва от болниците и трудно се поддава на лечение”, допълни главният държавен здравен инспектор. По думите му микоплазмените пневмонии се откриват по-трудно.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай