Неоспорими факти сочат груби нарушения в болница Лозенец

Има списък с 58 пациенти, на които се предполага, че са извършени фиктивни интервенции в съдовата хирургия за над 300 000 лева

Неоспорими факти сочат груби нарушения в болница Лозенец | StandartNews.com

Източник: БНТ

"Имаме неоспорими факти. Един от колегите е бил свидетел на тези неосъществени дейности, а отчетени, който е сигнализирал. Същото нещо го твърдят и неговите колеги - цялата клиника по кардиология", заяви пред БНТ проф. Любомир Спасов - декан на Медицинския факултет на СУ, бивш директор на болница "Лозенец".

Вчера началникът на Клиниката по кардиология Добри Хазърбасанов и негови колеги представиха списък с 58 пациенти, на които се предполага, че са извършени фиктивни интервенции в съдовата хирургия за над 300 000 лева. От болница "Лозенец" заявяват, че единствените нарушения са технически грешки и това ще стане ясно от проверката на здравното министерство. Ведомството е започнало проверка, която трябва да приключи на 26 февруари.

"В момента има доказано и свидетелство от колега, който е вътре в инвазивната кардиология, в самото отделение. Той казва, че няма извършени такива процедури", смята проф. Спасов.

"Тук има свидетел, който казва такива процедури не са извършвани. Няма доказателства. Много смешни бяха обясненията на ръководството, които слушах по медиите", посочи бившият директор на болница "Лозенец".

Аз не мога да направя паралел със случващото се в момента и по мое време. Затова съм донесъл едни документи, за да покажа, че паралел няма абсолютно никакъв", каза проф. Спасов.

"След като бях освободен през последните няколко години бяха изгонени почти всички квалитетни специалисти. В момента болницата не разполага с много голяма част от имената. Доц. Хасърбасанов е част от моя екип и това е последното "островче", което остана в болницата, което просто не е разбито и не е разорано", коментира бившият директор на "Лозенец".

"Това ръководство трябва да бъде обвинено, защото наистина е източвало касата", подчерта Спасов по отношение на сегашния борд на директорите на лечебното заведение.

Същевременно проф. Спасов твърди, че всичко по случая от негово време за 100 неотчетени пациенти било изяснено – той е подал сигнал и е върнал 200 000 лв., взети от болницата от НЗОК. Минали са по профилактичен преглед, затова не могат да бъдат отчетени в НЗОК, тъй като още нямахме разрешение за отчитане, припомни той.

Проф. Любомир Спасов твърди и че извършените трансплантации в болница "Лозенец" по негово време (пациенти от Украйна, Молдова и Израел) са законни. „По документи всичко е наред. юрист, на който възложих да провери документацията с родството, е категоричен. Ако има измама, тя е станала на границата“, смята лекарят.

Накрая той каза и друго - че отговаря на условията да е декан на Медицинския факултет на Софийския университет, имало и съдебно решение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Проф. Яна Симова: За пореден път доказахме единство и добра съвместна работа между всички звена на болниците на Българския кардиологичен институт

Проф. Яна Симова: За пореден път доказахме единство и добра съвместна работа между всички звена на болниците на Българския кардиологичен институт

БКИ е уникален за страната в развитието на съвременна научна, учебна и лечебна дейност

Коментирай