ВСС решава съдбата на важен разследващ съдия

Предстои Прокурорската колегия на ВСС да назначи съдия Талева за прокурор

ВСС решава съдбата на важен разследващ съдия | StandartNews.com

Източник: БТА

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа днес отново въпроса за назначаването на съдия Даниела Талева за разследващ главния прокурор. Това сочи дневният ред на колегията, публикуван на сайта на ВСС.

Членовете на колегията за втори път ще обсъдят темата, след като преди три месеца откриха противоречие между Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), което според тях беше пречка да вземат решение. Прокурорската колегия изпрати становище до парламента, а по-късно народните представители приеха съответните корекции в закона относно Механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му.

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор. Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в НПК и ЗСВ, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Предстои Прокурорската колегия на ВСС да назначи съдия Талева за прокурор, а тя ще прецени дали да образува досъдебно производство по сигнал срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов или да прекрати преписката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай