Юнал Лютфи: ДПС стана двигател за консенсус

Пеевски успя да обедини елементите в сглобката

Юнал Лютфи: ДПС стана двигател за консенсус | StandartNews.com

Делян Пеевски по пътя на компромиса и диалога успя да обедини елементите в сглобката и така бяха направени много сериозни неща за България. Това заяви доайенът Юнал Лютфи във встъпителното си слово при откриватането на XI Национална конференция на ДПС.

ВИЖ ОЩЕ: Доган с ключово послание за НАТО и изборите. Предупреждението!

ДПС се вревърна в двигател за консенсус. Успя да сформира конситуционно мнозинство в 49-ото НС, което излъчи правителство без в него да има пряко участие на ДПС, посочи Лютфи.

ВИЖ ОЩЕ: Конференцията на ДПС посреща Пеевски с овации СНИМКИ

"И друг път съм откривал конференции на ДПС, но тази сякаш е по-различна - със сетивата си усещам, че тази конференция ще сложи началото на нов етап в по-нататъшното развитие на ДПС като един от основните политически фактори в страната", започна речта си Юнал Лютфи.

"Политиката е изкуство на компромиса - отвъд личното его и тяснопартийните интереси. Компромис в името на стабилността на държава  и създаване на нови хоризонти на развитие. ДПС беше партията, която успя да вземе нещата в своите ръце", каза Лютфи. Той обясни, че именно движението е съдействало за това да се състави ново правителство в страната.

ВИЖ ОЩЕ: Конференцията на ДПС! Ново начало и работа за хората

"Новото мнозинство успя да излъчи правителство, но без ДПС. Забележете - това показва, че искаме да има устойчиво, политическо и икономическо развитие на страната", продължи той. 

"Другият не по-малко важен принос е, че успяхме да върнем управлението на страната в парламента. А както всички знаем, години наред това не беше така", подчерта Лютфи.

Той припомни, че почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган предложи партията да има двама съпредседатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

Пеевски е прагматичен, хладнокръвен и с ясно изразени позиции и се допълва с д-р Джевдет Чакъров, бивш министър на околната среда и дългогодишен ръководител на Либералния интернационал. Ясно са очертани и ареалите на техните отговорности,  подчерта Юнал Лютфи.

Той се спря на нарушената връзка между структурите и хората и посочи, че основната цел на ДПС е да възстановяване на изгубеното доверие. Има структури, които с години са капсулирани и очакваме новото ръководство да промени това, заяви Лютфи. 

"Скъпи приятели конференцията ни се провежда в атмосфера на нестабилност - война между Украйна и Русия, както и конфликта между Израел и Хамас", посочи той. И напомни думите на Доган, че подобни войни неизбежно се отразяват на всички и най-вече на малцинствата.

"Виждаме как страните-членки на ЕС все по-трудно намират съгласие по основни процеси. ДПС ще трябва да се представи максимално добре на предстоящите европейски избори, за да може да разшири присъствието си и да участва във формирането на политиките. Убеден съм, че ще го постигнем", каза още Лютфи. 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай