Спешна среща на сглобката! Решават съдбата на Лукойл

Ще се стигне ли до поскъпване на горивата, ако отпадне дерогацията за руския петрол

Спешна среща на сглобката! Решават съдбата на Лукойл | StandartNews.com

В парламента утре ще се проведе спешна среща по искане на ГЕРБ заради дерогацията на руския петрол за „Лукойл”, предаде Нова телевизия.

Намерението на партията е дискусията да се проведе между управляващите формации и в нея засега да не участва опозицията. „Продължаваме Промяната” и ГЕРБ са на противоположни мнения трябва ли само месец, след като парламентът гласува дерогацията да е в сила до края на октомври 2024 година, темата пак да се разглежда.

За срещата стана ясно от изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На нея се очаква да присъстват представители на партиите, които подкрепят правителството, и премиерът. Темата за отнемане на дерогацията на „Лукойл” беше повдигната от ГЕРБ в събота. От партията поискаха тя да отпадне с мотива, че от това никой не печели, освен руската компания. От ПП пък контрираха, че такова решение ще доведе до повишаване на цените на горивата и нов скок на инфлацията.

„Разбрах, че парламентарните групи ще имаме среща за „Лукойл”. Прокрадва се уважаеми медии една тенденция сред вас, че дерогацията може да повлияе на цената на горивата. Задавам следния въпрос - вече години, когато имаме дерогация, поевтиня ли ви нафтата, поевтиня ли ви бензинът? Или расте непрекъснато”, попита лидерът на ГЕРБ.

От събота предложението среща подкрепата на ДПС. За да отпадне дерогацията за вноса на руско гориво, от ГЕРБ ще разчитат и на гласове на „Демократична България”. От там и днес запазиха мълчание по темата, а от ПП са готови да чуят мотивите на техните партньори във властта.

„Много бих се радвал да чуя аргументи от Бойко Борисов как реално, ако спрем руския петрол, няма да се покачат цените по бензиностанциите и няма да има прекъсване на рафинерията. Ако има такива аргументи, бихме го подкрепили. Специалистите ни казаха, че срокът трябва да е 12 месеца, за да бъде плавно спирането на руския петрол”, уточни съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Пред Нова телевизия председателят на Енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че до значително повишение на цените на горивата няма да се стигне при отпадане на дерогацията.

„Ние плащаме цените като в останали държави. При нас изглеждат по-ниски заради по-ниския ДДС и по-ниския акциз. Вносът влиза с цена с една стотинка по-висока от тази, която предлага „Лукойл”. Един човек нищо не бива и не трябва да гарантира”, подчерта той.

Пред БНР финансовият министър Асен Василев припомни, че рафинерията има капацитет за складиране на допълнителни количества суров нефт, който ѝ позволява да работи около десет дни. Ако се наложи танкерите с гориво да идват през Босфора, това може да се случи със закъснение от 25 дни, което би довело до временен недостиг на горива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай