Шефката на ОИК разкри проблемите на изборите в София

СИК малко бяха объркани, но се справиха успешно

Шефката на ОИК разкри проблемите на изборите в София | StandartNews.com

Източник: БТА

Вчера в София се проведоха 4 вида избори. Столичани гласуваха за кмет на града, за общински съветници, за кметове на 24 района и за кметове на 32 кметства.

По данни на софийската Общинска избирателна комисия 1 100 000 души имаха право на глас. 1640 бяха секционните избирателни комисии, от които 34 служебни, 20 подвижни и 76, в които се избираше кмет на кметство. Над 6 хиляди членове на комисиите преминаха през зала "Арена София", където предадоха изборните книжа. Грешките бяха предимно в отчитането на преференциите.

"Грешките в протоколите са обичайните сборни грешки. Нас нищо не ни изненада. СИК малко бяха объркани, но се справиха успешно", поясни пред БНР Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия в София.

Над 960 СИК вече са си предали протоколите, остават малко под 600 комисии, уточни тя и прогнозира, че до ранния следобед всички секционни комисии ще са приключили с предаването на изборната документация.

Със сигурност има протоколи със задрасквания и поправки, но не бива да будят съмнения, защото когато се сметне, се вижда, че става въпрос за сборна грешка. Не бива да се спекулира с популистки изказвания, коментира Витанова.

Проведоха се едни нормални избори, заяви председателят на ОИК-София.

Ако ВАС отмени решението на ЦИК за машините за гласуване, какъвто и да е балотажът – с машини или с хартия, ще го организираме, увери Витанова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай