Нови скандали в парламента! За какво се карат депутатите

От БСП поискаха да бъдат разменени точките на данъчните закони и на бюджета

Нови скандали в парламента! За какво се карат депутатите | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Над половин час минути депутатите в пленарна зала коментираха дневния ред за деня. Той беше приет още в началото на заседанието, а след това от БСП за България поискаха да бъде променен.

Според вече гласуваните точки, първо днес ще бъде обсъждано предложение на левицата за създаване на временна комисия заради сделката между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ". Втора точка е отмяната на разрешението за внос на руски петрол още от 1 януари. Точка, която обаче не е минала през комисия на първо четене.

В дневния ред също така е заложено гласуване на държавния бюджет на първо четене и на данъчните закони на второ четене.

От БСП поискаха да бъдат разменени точките на данъчните закони и на бюджета.

"Разбрахте ли каква програма гласувахте, обръщам се към колегите юристи и бюджетари - с всяко следващо решение увеличавате хаоса в държавата, първа точка е държавния бюджет, а трета, четвърта, пета и шеста са данъчните закони. И пак ще кажете, че ще го поправяте между първо и второ четене. Този бюджет засяга всички. Защо си играете със съдбата на хората затова че по между си не може да се разберете кой какви постове ще заеме", заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

Идеята беше разкритикувана както от ПП-ДБ, така и от ДПС.

"Бюджетът - големият е на първо четене, трите данъчни закони са на второ четене, ще знаем какви закони са приети, това може да се отрази между двете четения в закона . Едно напъване на БСП, няма нужда от него", каза Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

"Процедурата е по начина на водене, такава фаза сме. Струваше ми се, че трябва да припомните на госпожа Нинова, че данъчните закони са на второ четене, а бюджетът е на първо", допълни Йордан Цонев.

Вчера се провали заседанието на бюджетната комисия на парламента, която трябваше да гласува данъчните закони за второ четене. Причината - ГЕРБ-СДС не влязоха на комисия заради уволнението на шефа на болница "Пирогов". Очаква се да бъде обявена извънредна комисия, за да може законопроектите да влязат в зала.

Днес от парламентарната трибуна декларация представиха и от "Възраждане", също преди да се започне по дневния ред по същество.

"Вчерашните драми в некоалицията бяха показателни. Пет основни приоритета бяха изтъкнати преди няколко месеца, от хората които създадоха това управление. Почти изцяло минаха първите девет месеца като нито един не е осъществен. Първо влизането в Шенген, второ - влизането в еврозоната, третият - конституционни промени, четвърто повишаване на стандарта на живот, пето място - българската подкрепа за войната в Украйна. Очевидно само последният е на път да бъде изпълнен", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Заради декларацията отново се стигна до спор между "Възраждане" и депутата Явор Божанков от ПП-ДБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай