Министърка с разкрития за минималната заплата, какво прави кабинетът

Ще постигнем социален диалог, вярва Иванка Шалапатова

Министърка с разкрития за минималната заплата, какво прави кабинетът | StandartNews.com

Източник: БНТ, архив

Миналата седмица Министерският съвет одобри новия размер на минималната работна заплата (МРЗ), а причината за решението, което между другото среща неодобрението на работодателите, е, че България изостава по този показател. това заяви в интервю за БНР министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

"Няма как ние да гоним развитие на обществото, ако оставаме с толкова ниски, дори по-ниски нива от страни, които не са в ЕС, нива на МРЗ", категорична бе тя.

"За мен е важно да реализираме набор от мерки, комплексна политика за повишаване и на производителността на труда. Планирали сме много такива за повишаване на компетенциите на работещите, защото това ще ги направи по-конкурентоспособни. Стартираме работна група на национално ниво, подкрепена и от европейски експерти, за да ни помагат с добрите практики на европейско ниво", посочи Шалапатова.

Ще постигнем социален диалог, вярва министърката. "Не е роля на държавата да определя МРЗ. Роля на синдикати и работодателите е да имат по-активен диалог, като двете страни, които трябва да се разберат по този въпрос. Аз ще имам позиция по въпроса. Моята надежда е, че в работната група ще се преразгледа механизма за определянето на работната заплата, ще отчетем всички икономически фактори, които работодателите предлагат, но ще отчетем и факторите, които синдикалните организации подчертават, че няма как да имаме качество на живот и да изсветляваме икономиката, ако допускаме много ниски нива на МРЗ", обясни тя.

"Ние отваряме този диалог, за да може в пълнота да видим България как да транспонира тази директива. Нашият срок е до ноември следващата година. Моята надежда е, че ще се осигури съгласие. Социалният диалог дебатира по тази тема не само в България. Ще обменяме опит и с други държави", уточни Иванка Шалапатова.

Тя апелира да се погледне цялата картина и с комплекс от мерки да се подобри качеството на живот.

Имаме много тежко наследство, защото когато е толкова дълбок разривът между хората и те не вярват на държавните институции, наш приоритет ще бъде ние да докажем, че това, което поемаме като ангажимент, е реална отговорност и ние ще изпълним нашите ангажименти, коментира Иванка Шалапатова.

Министър Шалапатова обяви, че вече се работи активно по бюджета за следващата година.

"Водим интензивни разговори с Министерството на финансите в две посоки - за увеличаване на инвестициите за всички форми на подпомагане, разгръщане на широка мрежа от социални услуги, както и инвестиции в хората в социалната система, в същото време много активно работим и за оптимизации. Изключително важно е да управляваме мъдро този сериозен ресурс. Оптимист съм, че когато приключи бюджетната процедура, ще имаме адекватен ресурс, който да насочим за постигане на нашите политически цели", отбеляза тя.

И декларира, че ще има възможност да се гарантират по-добри условия на труд на социалните работници, както и да се увеличат възнагражденията им, но и техните компетенции. Ще има и реални очаквания за резултатите от тяхната дейност, подчерта Шалапатова.

Що се отнася до социалните затруднения за 2022 г. 25,9% от българските деца от 0 до 17 г. са изложени на риск от бедност, отбеляза социалният министър.

"Тези деца нямат силен старт в живота. Не им осигуряваме среда, така че те не могат да развият своя пълен потенциал, а след това очакваме те да израснат като млади хора, които са мотивирани и да бъдат активни граждани. Нашият приоритет е изпълнението на годишния план за борба с бедността и социалното включване", изтъкна тя.

"Усилията на правителството са в контекста на усилията на всички страни-членки в ЕС, свързани с борбата с бедността и насърчаване на социалното включване на редица групи от обществото. Когато едно лице живее в бедност и лишения и няма достъп до качествени услуги, това е заключен човешки капитал. Фокусът ни е върху човешкия капитал на всеки един човек. Нашата надежда е всеки в България да се замисли върху това как като общество можем да постигнем тази цел - в България да няма човек, който да живее под линията на бедност".

По думите й патронажната грижа за новородени е една много добра социална инвестиция. Според нея това е много добра мярка за страни като България, където има тежък демографски срив.

Иванка Шалапатова е категорична, че трябват комплексни мерки: "Не е достатъчно само минималната заплата да бъде по-висока, не е достатъчно само помощите за семейства при отглеждането на деца да бъдат по-високи. Важно е развитието на една широка палитра от качествени социални и интегрирани услуги. Трябва да гарантираме и паричното, и непаричното подпомагане. Нашата цел е каквато и инвестиция да правим във всяко домакинство или лице, изходът да е, че това лице става независимо".

Все повече инвестиции от националните бюджети отиват за социални разходи, но не се търси въздействието на тази инвестиция, подчерта тя. Нейният приоритет е да работи в 2 посоки. Първата е цялостна реформа на социалната система с акцент хората вътре, защото, по думите й, хората в тази система са силно демотивирани. Втората посока е - с екип от икономически анализатори започваме политика за социални инвестиции. Планът ни е през 2025 г. да имаме първите данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай