Лидерски борд до вота (ОБЗОР)

Избори между 28.09 и 12.10, всички доволни

Лидерски борд до вота (ОБЗОР) | StandartNews.com

Почват преговори за еврокомисар, парите от Брюксел и бюджет 2015

Борд на партийните лидери ще определи какво трябва да свършат държавата и парламентът до предсрочните избори. Това стана ясно след 4-часовото заседание при президента на Консултативния съвет по национална сигурност.

Лидерите заровиха томахавките. За първи път съвет по национална сигурност при президента премина без публични скандали. Всички напуснаха "Дондуков" 2 доволни и усмихнати.

Предсрочните избори ще са между 28 септември и 12 октомври, съобщи Росен Плевнелиев след 4-часовото заседание. Точната дата ще бъде определена на консултации между партийните лидери в парламента идната седмица.

Сергей Станишев не е настоял за ранен вот - на 27 юли, както предложи на последния соцпленум, довериха участници в заседанието.

За нас и трите дати са приемливи, каза след КСНС лидерът на ДПС Лютви Местан.

Не държа на дата, която изберат, заяви и Бойко Борисов. Според ГЕРБери партията им е по-скоро за 28 септември.

Неофициалните совалки между партиите започнаха веднага след КСНС и в късния следобед в кулоарите на парламента се заговори, че най-вероятно лидерите ще си стиснат ръцете за 12 октомври. Официалните разговори почват във вторник.

"Постигнахме консенсус за провеждане на консултации с цел плавен преход към политическа стабилност", обобщи президентът Росен Плевнелиев резултатите от заседанието. Разговорите ще имат 5 основни цели - определяне точната дата на изборите, приоритетите в работата на кабинета и парламента, ускоряване финализирането на Споразумението за партньорство с ЕС в периода 2014-2020 г., определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар и създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори. На "Дондуков" 2 име на бъдещия български еврокомисар не е обсъждано, твърдят участници. Всички се обединили около тезата на Плевнелиев, че е важно България "да излъчи безспорна кандидатура с доказани качества, с висока репутация на европейската сцена". Както и "да получим добър ресор и защитим ефективно българския национален интерес".
"Има критични и много рискови проекти, които могат рязко да дестабилизират финансите на държавата - например потенциална загуба на делото за АЕЦ "Белене", кредиторите на БДЖ да удовлетворят вземанията си, продавайки мотрисите, дефицити и неразплатени задължения на болници и общини, както и замразените от Европейската комисия плащания по две оперативни програми", зададе приоритетите до края на правителствения мандат и 42-ото НС Плевнелиев. По думите му политиците трябва заедно да оценят рисковите проекти и да преценят дали е необходима актуализация на бюджета. "Трябва да се обсъди и възможността за газова криза в страната покрай конфликта между Русия и Украйна", каза още президентът преди заседанието.

Лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" и заместниците им ще седнат на една маса в НС във вторник. Целта е да подредят приоритетните закони в парламента, които трябва да бъдат приключени. Важен момент от разговорите ще бъдат и акцентите по отделните ресори в министерствата. Отделните ведомства вече са направили топ 3 на своите задачи в срок до есента. Очакванията са, че правителството на Пламен Орешарски ще остави част от тях за довършване от служебния кабинет. Така парламентът ще работи най-вероятно до края на месец юли. Както и правителството. Приоритет номер 1 в лидерските преговори ще е Споразумението за партньорство с ЕК за 2014 - 2020 година.

В четвъртък и петък министрите на екологията и на регионалното развитие Искра Михайлова и Десислава Терзиева заминават в Брюксел, за да преговарят за европарите, научи "Стандарт". Според източниците ни средствата по ОП "Околна среда" най-вероятно ще бъдат пуснати.

В списъка от теми за консултациите влиза и подготовката за бюджетна процедура за 2015 година и емитирането на външния дълг. Както и предварителните планове по оперативните програми за 2015 година. Двете дати по проекта "Южен поток" - 23 юни като краен срок за отговор до ЕК по законодателните промени и 4 юли за наказателната процедура, също ще бъдат на фокус. В областта на здравеопазването тема номер 1 е електронното здравеопазване. А в областта на МОН - професионалното образование.

БСП започва консултации, ще разговаряме и с Реформаторския блок, и с "България без цензура", обяви Сергей Станишев. Не съм против, но тези партии са много малки, за да проявяват големи претенции, коментира Бойко Борисов. И заключи, че ГЕРБ ще подкрепи в парламента "10-15 закона, ратификации", но няма да приеме никакви дългосрочни решения.

 

Цигара на помирението за Бойко и Сергей

Лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Сергей Станишев са провели кратък разговор на 4 очи по време на пауза на заседанието на КСНС, научи "Стандарт". Двамата са пушили на терасата на Президентството с изглед към вътрешния двор на Президентството. Мълвата за разговора между "двамата големи" обиколи и кулоарите на парламента. Но депутати от ГЕРБ и БСП вчера само гадаеха за темата на разговор в пушалнята на открито.

 

Волен благ, предлага помощ на медиите

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров любезно предложи на журналистите пред Президентството да обобщи въпросите им към държавния глава и партийните лидери и да ги зададе от тяхно име на КСНС. Поведението му направи впечатление след поредицата му от твърде емоционални участия в предишните съвети при Росен Плевнелиев. Сидеров беше единственият политик, който и на влизане, и на излизане от Президентството се спря да говори с медиите. След интервютата си пред камерите той отиде и при привържениците си, за да им обясни какво са се разбрали за изборите.

 

Ранобудни палят знамето на БСП

Полиция и 3 агитки на "Дондуков" 2

Полицейски кордон и три протеста съпътстваха Консултативния съвет по национална сигурност при президента. За първи път около сградата на "Дондуков" 2 имаше толкова засилено полицейско присъствие по време на среща между президента и лидерите. Униформените бяха заградили главния вход на сградата, всички подстъпи към подлеза между Президентството и Министерския съвет и свободната пешеходна зона откъм булеварда.

Минути преди старта на заседанието в 9 часа на "Дондуков" 1 се събраха няколко групи протестиращи. Първата бе от движение ДАНСnomore, продължение на антиправителствените акции ДАНСwithme. Втората бе от "Гражданско движение Днес", което иска национален консенсус. Демонстрантите издигнаха голям транспарант с надпис "България е силна, когато е единна". Сред протестиращите имаше и представители на "Ранобудните студенти", които запалиха знаме на БСП в знак на недоволство, че управляващите все още не са подали оставка.

От другата страна на загражденията пък традиционно се събраха привърженици на "Атака", които бурно изразиха подкрепа за лидера си Волен Сидеров.

 

Кабинетът без важни решения

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Консултациите за предсрочните избори ще започнат във вторник. Сергей Станишев го нямало днес и утре, после Лютви Местан го е нямало. Ние със Сидеров сме си тук, така че за вторник. Консултациите ще се провеждат в парламента. Нямам нищо против и да участват "България без цензура" и Реформаторският блок. Нека си изпратят представители - аз съм "за" широко консенсусно начало на всичко, но да поставят ултиматуми и да се правят на най-големите, като не са най-големите - то е видно. Поел съм ангажимент след председателски съвет да се изброят 10-15 закона, ратификации, което би могло да се направи. Изрично съм подчертал, че искам изпълнителната власт да не взима никакви решения, които имат дългосрочен характер - така, както направиха със Сметната палата.

Плевнелиев превиши правомощията си

Сергей Станишев, лидер на БСП

Основната констатация, по която се постигна съгласие, е, че изборите за Европейски парламент не зададоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоко реформи. Правителството на Пламен Орешарски започна като правителство на малцинството без парламентарна подкрепа и това от първия ден създаваше проблем и в неговото функциониране, и в способността му да направи по-дълбоки и смели реформи. БСП и Коалиция за България отидохме на това заседание като израз на добра воля за провеждане на политически диалог и политически консултации между партиите в Народното събрание. На Консултативния съвет за национална сигурност обаче президентът бе подготвил два документа: едно становище и проект на декларация, които по наша преценка далеч надхвърляха пълномощията му като институция.

И трите дати ни устройват

Лютви Местан, лидер на ДПС

Доволен съм, че политическият разум надделя. Мисля, че заседанието и становището на КСНС е класически пример за онова, което ние определихме като необходимост от плавен преход към политическа стабилност. Особено съм доволен, че в окончателното становище се съдържат две признания - еднакво верни, че евровотът непрелегитимира кабинета "Орешарски" с нов кредит на доверие. Затова наистина е необходимо по-широко обществено съгласие и подкрепа, така наред с това в становището на КСНС се съдържа не по-малко вярната констатация, че евровотът не зададе ясна алтернатива. Предстоят консултации за определяне на ясни принципи и критерии за номиниране на български еврокомисар, за да разчитаме на силен ресор за България. Освен това предстои очертаването на кръга въпроси, важни за държавата, които ще стоят пред парламента и пред изпълнителните власти както на този кабинет, така и на служебния. Дори утре да има оставка на кабинета, този кабинет ще работи точно до датата, след която започват 60-те дни до определената дата за предсрочни избори. Ако считаме за нормално кампанията да започне на 28 август и има съгласие за това, могат да бъдат на 28 септември. Ако искаме все пак кампанията да се разполага в едно по-нормално време, може да бъде 5 или 12 октомври.

Разговорите да са публични

Николай Бареков, лидер на ББЦ

Ще предложим експерти за служебно правителство, което да осигури честен вот.
Все още нямаме покана за обявените политически консултации и не е ясно тези разговори двустранни ли ще са, тристранни, или ще са кръгли маси. Всяка покана, която получим, ще бъде оповестена публично, ще искам разговорите да водим в парламента пред медии, а не задкулисно или в политическите централи.
"България без цензура" търси консенсус, само така можем да продължим напред.

Политическата криза засегна и бизнеса

Росен Плевнелиев, президент

В сегашната усложнена политическа ситуация е важно да излъчим ясен сигнал към нацията, към пазарите и към партньорите, че политическите сили и институциите в България работят за стабилност. Политическите кризи са част от демократичния процес, имало ги е и ще ги има, но е важно как ги преодоляваме. Липсата на диалог и самоцелното политическо противопоставяне със сигурност ще задълбочат тежката ситуация, в която се намираме, и няма да решат нито един от наболелите проблеми. Затова апелирам за национално отговорно поведение. Нека оставим партийните страсти на заден план и покажем на народа друго, по-конструктивно лице на политическия елит в страната. През последните седмици партиите, поддържащи правителството, както и опозицията, по недвусмислен начин дадоха да се разбере, че в рамките на настоящия парламент е почти невъзможно структурирането на работещ и устойчив кабинет, който да е в състояние да проведе все по-неотложните реформи и да преодолее критично ниското доверие на гражданите. Настоящата политическа криза трябва да бъде решена бързо, защото се отразява негативно на хората, на бизнеса, на икономиката, на държавата.

Служебни министри на бис

Рулетката за служебен кабинет се завъртя в мига щом партийните лидери напуснаха "Дондуков" 2. Независимо че правителството на Пламен Орешарски ще работи до края на юли, в кулоарите на властта се завъртяха най-различни варианти.

Вероятно на бис в служебния кабинет ще бъдат извикани вицепремиерът и министър по еврофондовете Илияна Цанова, спортният шеф Петър Стойчев, министърът без портфейл, отговарящ за електронното управление, Роман Василев, икономическият му колега Асен Василев, ковчежникът Калин Христов и земеделският министър Иван Станков.

Служебният министър на транспорта, бивш зам.-министър в кабинета "Борисов", Кристиан Кръстев със сигурност ще бъде поканен, твърдят от "Дондуков" 2. Нещо повече - Кръстев бил един от най-обсъжданите варианти и за служебен премиер. В сметките за този пост влиза и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Но от "Дондуков" 2 казват, че има голяма вероятност партийните лидери да си стиснат ръцете за повторното й номиниране в ЕК. Покана вероятно ще бъде отправена и към посланика ни в Швейцария от 2012 г. Меглена Плугчиева.

В парламента, кабинета и Президентството се говори, че като най-консенсусна фигура за поста служебен премиер се споменава началникът на кабинета на Плевнелиев Екатерина Захариева. Не е ясно дали тя ще приеме предизвикателството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай