КСНС: Избори между 28 септември и 12 октомври

КСНС: Избори между 28 септември и 12 октомври | StandartNews.com

София. Парламентарно представените парии решиха, че страната се нуждае от по-голяма стабилност и са нужни по-скоро предсрочни избори, които да се проведат между 28 септември и 12 октомври. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев веднага след приключването на извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), което продължи повече от 4 часа.

"Парламентарно представените политически сили, членове на Консултативния съвет за национална сигурност, обсъдиха актуалната политическа обстановка в страната и като отчитат, че изборите за Европейски парламент не дадоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи; като отчитат, че наред с това европейските избори не зададоха ясна алтернатива, се обединиха за необходимостта от плавен преход към политическа стабилност и за нуждата от провеждане на политически консултации за постигане на съгласие за: 

1. Датата на предсрочни парламентарни избори в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 г.;

2. Определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт;

3. Ускоряване на процеса на финализиране на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г.;

4. Определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар;

5. Създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори, съобщи още Плевнелиев.

Вярвам, че взетото решение днес е важна стъпка за стабилност и ясна перспектива пред държавата", заключи държавният глава.

Всичко беше около съгласието изборите да се проведат в максимално кратък срок. Все още е възможно те да са в края на юли, но повечето се обединиха за периода 28 септември - 12 октомври", каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред журналисти. Той бе единственият, който коментира решенията на КСНС на излизане от президентството.

Премиерът Пламен Орешарски не направи никакви коментари за медиите след приключването на КСНС.

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност бе на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай