Извънредно заседание на парламента! Решават за Мария Габриел

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков ще се обърне към досегашните си партньори в управлението в ГЕРБ-СДС

Извънредно заседание на парламента! Решават за Мария Габриел | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Парламентът ще гласува на извънредно заседание днес мандатът за съставяне на правителство с кандидат за министър-председател Мария Габриел да бъде обявен за неуспешен.

Очаква се от "Продължаваме промяната-Демократична България" да обявят предложението си към ГЕРБ-СДС да издигнат „взаимноприемлив“ кандидат за премиер с техния втори проучвателен мандат.

Заявлението на Мария Габриел, че се оттегля от изпълнение на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, беше внесено в деловодството на Народното събрание вчера в 9:09 ч. Три часа по-късно председателят на парламента Росен Желязков насрочи извънредното заседание с една-единствена точка - проект на решение мандатът да бъде обявен за неуспешен.

Гласуването е необходимо, за да се отпуши процедурата по връчване на следващия. Той трябва да отиде при втората по численост парламентарна група ПП-ДБ. Очаква се днес оттам да обявят решението на депутатите и ръководните органи на партиите в обединението – да се направи опит мандатът да бъде изпълнен.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков ще се обърне към досегашните си партньори в управлението в ГЕРБ-СДС – те да предложат взаимноприемлив премиер.

Ако от ГЕРБ-СДС не изявят желание да подновят преговорите, вторият мандат ще бъде върнат предсрочно. Ако все пак се стигне до предсрочни парламентарни избори, от ПП-ДБ предпочитат те да се проведат заедно с европейските.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай