Главчев предупреди за сериозна заплаха заради войната в Украйна

Според него НАТО следва да продължи да изпраща ясно послание и да съдейства за засилване на устойчивостта

Главчев предупреди за сериозна заплаха заради войната в Украйна | StandartNews.com

Българското членство в НАТО предложи на гражданите най-солидните гаранции за сигурност. Членството на България в НАТО беше цивилизационен избор, беше мощен стимул за осъществяването на важни реформи и допринесе за развитието на мира и просперитета в страната. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев на откриването на срещата на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

По думите му драстично влошената среда на сигурност след началото на руската военна агресия срещу Украйна доказва, че нашите най-базови права и свободи могат да бъдат поставени под въпрос.

"Поставени сме под сериозна заплаха. НАТО е неизменен гарант за сигурност и просперитет. Трябва да останем ангажирани с подкрепата ни за Украйна и да инвестираме много повече за отбрана. Трябва да продължим да следваме този курс на високи амбиции във Вашингтон. Украйна следва да заеме централно място", коментира Димитър Главчев.

Той поясни, че подобряването на оперативната съвместимост на украинските сили ще осигури мост към бъдещото членство.

"Очакваме да се обърне внимание и на Западните Балкани. Украйна се превърна в защитник на цяла Европа. Подкрепата на Украйна и възстановяването на суверенитета е съществено за установяване на траен мир в Европа. България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна колкото е необходимо. Предоставихме помощ - политическа, военна, хуманитарна", добави Димитър Главчев.

Според него НАТО следва да продължи да изпраща ясно послание и да съдейства за засилване на устойчивостта.

"Гарантирането на необходимите ресурси е ключово. Дезинформацията и други хибридни заплахи застрашават нашата устойчивост. В тази връзка предложението за изграждане на център за устойчивост на демокрацията придобива все по-голямо значение. Историческо постижение на НАТО е запазването на мира. През 2025 г. Парламентарната асамблея ще чества 70 години от създаването си нека се радваме да сме част от Алианса и с готовност да си сътрудничим още по-тясно", каза още Димитър Главчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай