Експерт разкри важна последица от решението на ЦИК за вота

Според нея решението е взето без да има изцяло правно основание

Експерт разкри важна последица от решението на ЦИК за вота | StandartNews.com

Източник: бТВ

Независимо от действията, които реши да предприеме коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България", за да се противопостави на решението на ЦИК да не се гласува с машини в неделния местен вот, това няма да доведе до незабавни последици.

„Решението на Централната избирателна комисия, с което на предстоящите местни избори ще се гласува само с хартиена бюлетина, може да бъде оспорено пред съда, но дори и да бъде отменено, това вероятно ще се случи след първия тур. Тоест би могло да повлияе едва при евентуален балотаж“, обяви пред бТВ преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

„Според мен решението е взето без да има изцяло правно основание, защото въпросът със сертифицирането е въпрос, който е можело да бъде решен образно казано вчера, ако е имало такива данни, че няма постъпил документ от министерството на електронното управление. На следващо място – решението може да бъде оспорено, според мен, поради незаконосъобразност, но това, което трябва да се каже е, че машините не броят, а само принтират избора на гражданите и поради тази причина не би трябвало да има проблем с това те да бъдат използвани. Ако се стигне до отмяна на решението от съд, това няма да доведе автоматично до касиране на избори“, уточни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай