Екатерина Михайлова проговори за ролята на ДПС след ротацията

По думите й това ще се случи без сътресения

Екатерина Михайлова проговори за ролята на ДПС след ротацията | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Те вече участват в управлението. Дори очаквам след ротацията правителството да има много по-голяма подкрепа от ДПС. Те застанаха зад властта още в началото, когато Карадайъ и Пеевски гласуваха "за". Още следващите месеци ще видим какви сделки са постигнати. Това заяви пред Нова телевизия юристът и бивш политик Екатерина Михайлова.

По думите й ротацията ще се случи без сътресения. "Явно се постига съгласие между участниците в управлението. Председателят на парламента по всяка вероятност ще бъде човек от средите на ПП–ДБ. Имаме по-различно коалиционно правителство. Няма споразумение, но има изначална договорка. Не всичко е изчистено и решено, появяват се и нови неща, които трябва да бъдат изговаряни. Когато си в управление и имаш собствено мнозинство, по-лесно се вземат решения", подчерта тя.

"Един конституционен съдия трябва да има 15 години юридически стаж и високи морални и професионални качества. Въпросът е какво разбираме под тези определения и дали избраните отговарят на критериите. Преценката е на излъчващите. Добре е да има друг ред на избор - предложения от професионални съсловни организации. Има поне няколко авторитетни, които са заявявали желание. Да се предложи набор от хора, които да се прегледат според биографиите им и накрая да се избере. И да има неколкостепенен избор", коментира Екатерина Михайлова.

Според нея е крайно време да се попълни съставът на Конституционния съд ."12 души не са много. Решенията се вземат с мнозинство от 7 души. В момента са 10 - той е на ръба на възможностите да функционира. КС се формира от НС, президент и съдебна власт. Идеята да има смяна в състава на този орган на всеки три години е, за да бъде попълван от трите части, така че да няма мнозинство от нито една от излъчващите институции", посочи Михайлова.

Тя е работила и с двамата кандидати за конституционни съдии - Белазелков и Атанасова, но отказа да им даде оценка. "Преценката ще бъде на депутатите след изслушване на двамата. Едно е писаната биография, друго е когато останеш очи в очи с човека. Изборът изглежда предрешен", смята юристката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай