Депутат от ПП-ДБ шокира с твърдения за пенсиите и фискалния резерв

"Ще спрат майчинските ли, за да дадат великденски добавки", попита Венко Сабрутев

Депутат от ПП-ДБ шокира с твърдения за пенсиите и фискалния резерв | StandartNews.com

Източник: бТВ

"Продължаваме промяната-Демократична България" няма да подкрепи даването на великденски добавки на най-бедните пенсионери, тъй като според тях това противоречи на фискалната политика на страната. Това стана ясно от думите на депутат от ПП-ДБ Венко Сабрутев пред бТВ.

Той настоя за равнопоставеност и увеличение на пенсиите на всички пенсионери, а не само на определени пенсионери да се дават великденски добавки, а на други да не се дават.

Според него ГЕРБ и ДПС правят непланирани разходи. "Ще спрат майчинските ли, за да дадат великденски добавки", попита Венко Сабрутев.

Към края на март фискалният резерв на България е 9,9 млрд. лева. Към 8 април, когато се взема сумата от 6 млрд. лева, държавата е направила преждевременно някои много големи разходи, които са планирани в държавния бюджет, разказа още Венко Сабрутев. „Тепърва се очакват приходите“, посочи той.

Преди дни финансовият министър Людмила Петкова съобщи на брифинг, че към момента фискалният резерв е 6,689 млрд. лева, докато в края на март той е бил 9,9 млрд. лева.

Реакция веднага дойте и от „Продължаваме промяната“. От партията обясниха, че „големи плащания са направени в началото на април - 1,6 милиарда лева към БЕХ за дълга на "Топлофикация" и 1,5 милиарда за изплащане на пенсиите през април".

"Очакваните данъчни приходи през април са 3,9 милиарда лева и пристигат на 14-и (ДДС) и след 25-и (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че, в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лева", заявяват от "Продължаваме промяната".

Вчера последваха множество политически реакции и обвинения за липсващите в резерва пари.

„Ние заварихме „Топлофикация“ като едно фалирало дружество с задължения от 1,6 милиарда лева. Освобождаваме българската енергетика от тези задължения, за да може дружеството да се реформира и да може софийските граждани да имат по-ниска цена за топлоподаване“, коментира Венко Сабрутев.

„Дружеството е собственост на Столична община, повикайте Йорданка Фандъкова и я попитайте“, допълни още той.

"Всякакви говорители излизат да ни обясняват как едни пари били изчезнали, включително и г-н Борисов. Когато той предаде властта, предаде двойно по-малък фискален резерв. Когато той говори за мазнинки, трябва да имаме предвид, че всъщност той не оставя мазнинки", заяви Сабрутев.

"Тепърва предстоят да влязат приходите във фискалния резерв, които ще бъдат на стойност около 3,9 млрд. лева. В края на месец април се очаква той да бъде отново над 9 млрд. лева. Оставяме държавата в изключително добро финансово състояние. Ако няма изпълнение на приходната част, ако има преизпълнение на разходната част, служебният кабинет на Румен Радев, Бойко Борисов и Делян Пеевски ще бъде виновен", обясни депутатът от ПП-ДБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай