Денков загатна за следващия външен министър

Ключоври разговори с Габриел

Денков загатна за следващия външен министър | StandartNews.com

Относно името на следващия външен министър не е решен, но преговорите с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет продължават без напрежение. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, който посети ПАВЕЦ "Белмекен" по повод окончателното завършване на рехабилитацията на централата.

"Ние с г-жа Габриел имаме абсолютно ясно насочена външна политика, която няма разлика между нас двамата. Но това, което е важно, е всеки от нас да продължи да има контакт с външните партньори, за да може, когато има дискусия, да се чуват съответните мнения", коментира министър-председателят.

На въпрос кога се предвижда да приключат обсъжданията с Мария Габриел относно състава на ротационния кабинет, премиерът отговори:

"Ще видим как ще се случи. Това, което е фиксирано, на 6 март нашето правителство ще подаде оставка".

Премиерът Николай Денков коментира и днешните протести на част от земеделците.

"Ние стигнахме до решение, което аз смятам за разумно, те смятат за разумно и затова подписахме споразумението. Това, което чувам днес и вчера като оставка на министър Вътев, това не е основа за преговори. Ако има някакви допълнителни искания, след като се видели споразумението, да си го оформят по съответния начин, да си оформят по правилния начин, за да се срещнем и да ги обсъдим", каза той.

Във вторник се проведе мащабен протест пред Министерски съвет заради цялостно несправяне с политиката в сектора на настоящия министър Кирил Вътев и умишленото противопоставяне на бранша.

"Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия", заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие, обединяващ 26 браншови организации в сектор Земеделие.

Земеделците са категорични, че осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ по Държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ е крайно недостатъчно.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай