ЦИК: Имаме достатъчно аргументи, няма да има машинен вот

Росица Матева с важна информация

ЦИК: Имаме достатъчно аргументи, няма да има машинен вот | StandartNews.com

Източник: бТВ

Решението на ЦИК да отмени гласуването с машини на местния вот в неделя е взето на базата на достатъчно данни, предоставени от ДАНС, а някои от тях са обезпокоителни. Това съобщи пред бТВ говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

"Вчера за мен единственото правилно решение е това, което взе ЦИК. В доклада (на ДАНС - бел.ред.) има достатъчно информация, която ни накара да вземем това решение. Не мога да кажа какво пише в доклада. Сертифицирането е условие да има машинно гласуване", каза Матева.

По отношение на критиките защо са взели решението преди да се произнесе Министерството на електронното управление, Матева заяви: "Няма краен срок, има разумен срок. Разумният срок е преди да тръгнат машините за страната. ЦИК не е давала разрешение машините да тръгнат за страната. Кой е дал разрешение, отговор на този въпрос трябва да се даде от вътрешното министерство."

"Единственият, който прочете доклада бе колегата Цветозар Томов, затова недоумявам неговото решение. Не е сниман този хеш код, извършени са други действия", обясни още веднъж Матева.

Тя коментира и казуса с Общинската избирателна комисия в София. По-рано стана ясно, че ОИК отказва "да бъде съучастник" на ЦИК, която в петък в 20 часа отмени машинното гласуване на местните избори. В дълго и подробно решение ОИК прави тълкуване на становището на ЦИК, като го обявява за неаргументирано и неиздържано, нито фактологично, нито юридически.

ОИК в София, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин, се казва в решението на местната комисия.

"Не може общинската избирателна комисия да взима решение за машинно гласуване, при положение, че ЦИК е решила друго", категорична бе Матева.

"В предходни години винаги ЦИК е давала разрешение за това машините да напускат склада. Снощи, след заседанието на ЦИК, от телевизионни репортажи установихме, че машините са напуснали склада без надлежното разрешение, и незабавно дадохме указания на жандармерията и МВР машините да бъдат върнати в склада и той да бъде запечатан", допълни Матева.

"Всички машини трябва да бъдат върнати в склада, и сега разбрах, че ОИК не били разбрали да върнат машините в склада. Днес още ЦИК ще се свърже с МВР да попита защо не се изпълнява решението на ЦИК", уточни тя.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай