Челен сблъсък в парламента за вота (НА ЖИВО)

Вотът на недоверие е внесен от ГЕРБ-СДС

Челен сблъсък в парламента за вота (НА ЖИВО) | StandartNews.com

13:10 - Вицепремиерът Калина Константинова отхвърли упраците на Любомир Каримански и заяви, че по всички поставени от Каримански проблеми се работи и вече има първи резултати. Пример е системата за проследяване онлайн на обществените поръчки.

13:00 - Любомир Каримански от "Има такъв народ" обвини доскорошните партньори на партията във властта -

"Продължаваме промяната" не спазиха коалиционното споразумение, заяви по време на дебатите председателят на Бюджетната комисия в НС Любомир Каримански. Той посочи, че обещаните работни и ведомствени групи по различни теми така и не са се събрали, не са направени и обещаните анализи, които трябва да предшестват важни решения, забавени са задължителни процедури по пътя към влизането в еврозоната.

Каримански акцентира на записаното в споразумението обещание за "Премахване на 100 пречки за 100 дни" и попита колко от тях са изпълнени на седмия месец от началото на управлението.

12:50 - Вицепремиерът Асен Василев изуми пленарната зала с цинизми. "Знам че е политически удобно да се говорят глупости", каза Василев, отговаряйки на Кирил Ананиев за мотивите по внесения от ЕГРБ-СДС вот на недоверие. И добави: "Не чувам  предложение за овладяване на кризата, а популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да го обобщя, е: "Да го духат бедните". Това е вашата икономическа философия. Извинявам се за грубия език".

"Такава икономическа политика това правителство няма да води. Вие я водихте в последните 12 години и така постигнахме най-голямата разлика между богати и бедни в Европа", повиши тон вицепремиерът.

Залата избухна във възмущения. И.д. председателят на парламента Мирослав Иванов го смъмри. "Моля ви да не се повтаря в залата", призова той.

Това обаче провокира депутата от „Възраждане“ Цончо Ганев да вземе думата и да нападне остро изказа, който съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) си позволи.

„Г-н председател, открихте днешното заседание със заплаха, че ще гоните депутати – най-вече от опозицията... Казахте, че ще гоните заради цинизми. Ако аз от тази трибуна кажа: „Да го бухат бедните“ ще си обърнете езика и на момента ще ме изгоните.

Но това нещо, което се случва в момента – министъра на финансите да говори с цинизми към други, които са в тази зала и към народа, който е навън, е неприемливо.

Ако някой от опозицията си бе позволил такъв език, то управляващите щяха да го линчуват“, заяви Ганев.

12:15 - Вицепремиерът Асен Василев взе думата, за да обори мотивите на ГЕРБ за нова на недоверие. Правителството няма намерение да води финансовата политика на ГЕРБ като самоцелно се придържа към ниски нива на показателите дълг и дефицит, каза Василев.

Той подчерта, че дефицитът без включването на мерките срещу Ковид-19 е едва 2.5%, а с тях - 4.1%, а нареченият от Ананиев "заробващ" дълг е 30.6 млрд. лв., по-нисък от заварения от кабинета 31.2 млрд. лв.

"Той не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг като съотношение с БВП в ЕС - 25% при максимално допустими 60%. Хърватия беше приета в ЕС с 80% - тя ли е заробена?! Германия има над 100% и тя ли е заробена?!", попита риторично Василев.

Вицепремиерът оспори и твърденията на опозицията за спад на инвестициите. По данни на БНБ, които той цитира, през първото тримесечие преките чуждестранни инвестиции са в размер на 883 млн. eвро.

12:00 - Добре ли е да се хвърли държавата в политическа криза, когато на няколкостотин километра се води война. Това попита бившият вече председател на НС Никола Минчев. Той призова за разум и спокойствие, които да осигурят бъдеще на България.

"Ако миналата седмица беше генералната репетиция, тази седмица е поправителният изпит", обърна се Минчев към колегите си, препращайки към гласуването, което го свали от председателския пост на НС.

11:45 - Шест месеца кабинетът управлява в условия на война, световна инфлация, пандемия от Ковид-19 и скок в цените на енергийните източници, заяви премиерът Кирил Петков, отговаряйки на Кирил Ананиев за мотивите, с които ГЕРБ иска вот на недоверие. ГЕРБ е наясно, че тъкмо цените на енергоизточниците са причина за привнесената в страната инфлация, но съзнателно го премълчават, каза Петков. Ириторично попита дали причината за исканата оставка на правителството не са други - връщането в ръцете на държавата на граничния пункт "Капитан Андреево", спирането на "ин хаус" поръчките за милиарди, началото на съдебната реформа със закриването на специализираната прокуратура и проектозакона за реформа в антикорупционната комисия, разкритията за злоупотреби в спортните федерации, реалната диверсификация за газовите доставки или започналото разследване на "Турски поток".

ВИЖ ОЩЕ: Петков изброи 11 успеха на правителството

11:30 - Правителството допусна неконтролируема инфлация и обедняване на населението, има икономически срив, дефицитът ще надхвърли 3.5%, а външният дълг - 10 млрд. лв. в нарушение на Маахстрихтските критерии на Евросъюза. Това каза депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев, бивш финансов министър, представяйки в пленарната зала мотивите на партията му за искания вот на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Ананиев извади зловещи данни за икономиката

Той отбеляза, че не са се появили и инвеститорите, които премиерът Кирил Петков очакваше, като спадът на сертифицираните инвестиции е с 86%. България вече липсва от международната карта на инвестиционните интереси, заключи депутатът от ГЕРБ.

Провежданата фискална политика е с предизборен характер, далеч от нуждите на страната, обобщи той.

11:10 - Депутатът от ИТН Станислав Балабанов закона "Продължаваме промяната" и отцепниците от партията на Слави Трифонов с остра декларация, в която посочи мафията.В момента има илюзия за промяна, която носи единството разочарование. Докато отсреща крещят, че сме част от мафията, ние сме длъжни да се опрем само на фактите, каза народният представител.

ВИЖ ОЩЕ: Балабанов посочи мафията

От вчера и президентът е част от мафията. Защо ли? Защото е свободен, независим и казва истината. Понеже тя, грозната истина не се хаерсва на Кирил Петков и Асен Василев, затова и презинеттът е част от мафия, каза Балабанов. И нарече това параван, зад който са скрити безхаберието и некадърността на кабинета.

Кой обслужва мафията и защити корупцията на "Капитан Андреево", попита Балабанов. И отговори - "независимият народен представител Георги Георгиев, който преди няколко седмици гласува с ГЕРБ, обслужвайки мафията.".

11:05 - И.д. председателят на НС Мирослав Иванов обяви кворум от 194 депутати в залата и откри заседанието. Призова народните представители да се въздържат от език на омразата и от физически сблъсъци. Нека аргументите победят политиканстването и да покажем, че в тази зала има почтени хора, каза Иванов.

11:00 - Започна извънредното заседание на парламента за дебатите по внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков. Той е за провала на правителството в икономическата политика. Вотът на недоверие се подкрепя от ДПС, ИТН и "Възраждане"

10:45 - Полицията изглежда се готви за сериозни сблъсъци пред парламента в деня, когато ще се дебатира по внесения от ГЕРБ вот на недоверие. Освен че вдигат метална ограда около сградата на Народното събрание, там е докарано и водно оръдие. Има и огромен брой полицаи.

ВИЖ ОЩЕ: Докараха и водно оръдие пред парламента

09:15 - Властта се готви да постави парламента под нечувана охрана. Около Народното събрание се вдига метална ограда от заграждения. Има и огромно стълпотворение от полиция.

09:00 - Парламентът дебатира днес вотът на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков. Цели 11 протеста в подкрепа и срещу кабинета "Петков" са заявени в столична община за днес, утре и в четвъртък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай