Кирил Ананиев извади зловещи данни за икономиката

За 9 месеца се предлага шеста макроикономическа прогноза, кза депутатът

Кирил Ананиев извади зловещи данни за икономиката | StandartNews.com

Икономическата политика на правителството е заплаха за финансовата, а оттам и за националната сигурност. Това заяви депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев, бивш финансов министър, представяйки в пленарната зала мотивите на партията му за искания вот на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков.

За 9 месеца се предлага шеста макроикономическа прогноза, но и последната не е достоверна, Ананиев, който години наред е правил държавните бюджети на България. Според него това показва липса на капацитет за планиране. Като пример за неточни оценки на макроикономическото планиране той отбеляза "надценен растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит и огромен държавен дълг, изпреварващ ръст на вноса над износа, нереалистично понижаване на безработицата и критичен размер на фискалния резерв".

"Не съм сигурен, че имате компетентността да ни разберете", обърна се Ананиев към управляващите и им препоръча да прегледат прогнозите на международните финансови институции и БНБ.

Липсата на тригодишна прогноза е симптом за управленска немощ. Нарушават се правилата за публичност и прозрачност на управлението, населението губи своето благосъстояние, спада и конкурентоспособността на бизнеса, каза Ананиев.

Той отбеляза, че не са се появили и инвеститорите, които премиерът Кирил Петков очакваше, като спадът на сертифицираните инвестиции е с 86%. България вече липсва от международната карта на инвестиционните интереси, заключи депутатът от ГЕРБ.

Правителството допусна неконтролируема инфлация и обедняване на населението, има икономически срив, дефицитът ще надхвърли 3.5%, а външният дълг - 10 млрд. лв. в нарушение на Маахстрихтските критерии на Евросъюза, каза още Кирил Ананиев.

Провежданата фискална политика е с предизборен характер, далеч от нуждите на страната, обобщи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай