Неделя,

Петков изброи 11 успехи на правителството

От: СТАНДАРТ -
783
Петков изброи 11 успехи на правителството
A
A
A

Шест месеца кабинетът управлява в условия на война, световна инфлация, пандемия от Ковид-19 и скок в цените на енергийните източници. Това заяви премиерът Кирил Петков в пленарната зала на парламента. Той поиска думата, за да отговори на мотивите за вота на недоверие, внесени от ГЕРБ-СДС, които бяха прочетели от Кирил Ананиев.

ГЕРБ е наясно, че тъкмо цените на енергоизточниците са причина за привнесената в страната инфлация, но съзнателно го премълчават, каза Петков.

Той подчерта, че правителството е успяло да осигури помощ за гражданите и бизнеса, удържайки дефицита до 4.1 %. Държавният дълг намалява и по данни на Евростат България е третата държава в Евросъюза с най-нисък дълг, каза премиерът. Той определи като невярно твърдението, че държавата е останала без пари и посочи, че в резерва има 9.3 мрлд. лв.

Авторитетни финансови институции като "Фич" и "Стандарт енд пуурс" дават положителен кредитен рейтинг на България, заяви още Кирил Петков. Той  каза още, че за няколко месеца европейските средства са били отпушени. Пуснат бе Планът за възстановяване и устойчивост на стойност 13 млрд.евро, при това без затваряне на въглищните централи, посочи като успех на кабинета Петков. Сред другите успехи на правителството си той изброи, че Банката за развитие е на печалба в първото тримесечие, а фондът на фондовете е финансирал 180 започващи работа компании само за 3 месеца. Имало успехи в туризма, транспорта и други сфери.

Кирил Петков риторично попита дали причината за исканата оставка на правителството не са други - връщането в ръцете на държавата на граничния пункт "Капитан Андреево", спирането на "ин хаус" поръчките за милиарди, началото на съдебната реформа със закриването на специализираната прокуратура и проектозакона за реформа в антикорупционната комисия, разкритията за злоупотреби в спортните федерации, реалната диверсификация за газовите доставки или започналото разследване на "Турски поток".

"Истината е една - това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец и тези, които са го правили по-рано, рано или късно ще стигнат до реално правосъдие. Заради тези мотиви утре трябва да вземете решение и имате реален шанс да вкарате държавата в политическа криза по време на война, да изпуснете историческото време за съдебни реформи и да върнете руския газ", обърна се към депутатите Кирил Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички