Петков изброи 11 успехи на правителството

Ето какво каза премиерът по време на дебатите за вота

Петков изброи 11 успехи на правителството | StandartNews.com

Шест месеца кабинетът управлява в условия на война, световна инфлация, пандемия от Ковид-19 и скок в цените на енергийните източници. Това заяви премиерът Кирил Петков в пленарната зала на парламента. Той поиска думата, за да отговори на мотивите за вота на недоверие, внесени от ГЕРБ-СДС, които бяха прочетели от Кирил Ананиев.

ГЕРБ е наясно, че тъкмо цените на енергоизточниците са причина за привнесената в страната инфлация, но съзнателно го премълчават, каза Петков.

Той подчерта, че правителството е успяло да осигури помощ за гражданите и бизнеса, удържайки дефицита до 4.1 %. Държавният дълг намалява и по данни на Евростат България е третата държава в Евросъюза с най-нисък дълг, каза премиерът. Той определи като невярно твърдението, че държавата е останала без пари и посочи, че в резерва има 9.3 мрлд. лв.

Авторитетни финансови институции като "Фич" и "Стандарт енд пуурс" дават положителен кредитен рейтинг на България, заяви още Кирил Петков. Той  каза още, че за няколко месеца европейските средства са били отпушени. Пуснат бе Планът за възстановяване и устойчивост на стойност 13 млрд.евро, при това без затваряне на въглищните централи, посочи като успех на кабинета Петков. Сред другите успехи на правителството си той изброи, че Банката за развитие е на печалба в първото тримесечие, а фондът на фондовете е финансирал 180 започващи работа компании само за 3 месеца. Имало успехи в туризма, транспорта и други сфери.

Кирил Петков риторично попита дали причината за исканата оставка на правителството не са други - връщането в ръцете на държавата на граничния пункт "Капитан Андреево", спирането на "ин хаус" поръчките за милиарди, началото на съдебната реформа със закриването на специализираната прокуратура и проектозакона за реформа в антикорупционната комисия, разкритията за злоупотреби в спортните федерации, реалната диверсификация за газовите доставки или започналото разследване на "Турски поток".

"Истината е една - това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец и тези, които са го правили по-рано, рано или късно ще стигнат до реално правосъдие. Заради тези мотиви утре трябва да вземете решение и имате реален шанс да вкарате държавата в политическа криза по време на война, да изпуснете историческото време за съдебни реформи и да върнете руския газ", обърна се към депутатите Кирил Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай