БСП обвини ГЕРБ, че използва деца за предизборна агитация

РИК-Бургас обяви, че ще остави жалбата без разглеждане

БСП обвини ГЕРБ, че използва деца за предизборна агитация | StandartNews.com

Бургас. Предизборният щаб на Коалиция за България – Бургас сезира РИК-Бургас, Държавната комисия за закрила на детето и зам.-кмета на Бургас за недопустима според българските закони и морални норми агитация от страна на ПП ГЕРБ и СДС в Бургас.

От левицата изтъкват, че на 26 април деца с народни носии са обикаляли града, размахвайки знамена и балони на ПП ГЕРБ и СДС. Предизборните материали, разнасяни от невръстните деца, съдържали името на политическата сила, логото и номера на партията в бюлетината. Децата - лазарки били водени от учители, което според социалистите е недопустимо.

"Настояваме да вземете спешни мерки, тъй като агитацията над деца в Бургас е ежедневие. Масово активисти на ГЕРБ раздават на малки деца агитационни материали нарушавайки закона. Считаме, че децата нямат място в предизборната кампания и въвличането им е престъпление", пишат в сигнала си от Предизборния щаб на Коалиция за България. Те настояват да се вземат спешни мерки и да се разпореди да не се оказва натиск от общината и ръководството на ГЕРБ над учители и ръководители в учебни и детски заведения. От левицата искат да се потърси и отговорност от персонала на дадено заведение, ако се установи, че на своя глава извършват недопустима агитация и предизборна кампания сред непълнолетните жители на област Бургас.

В сигнала си Предизборният щаб прилага и снимки на децата по улица „Фердинандова".

РИК-Бургас обявява, че ще остави жалбата без разглеждане. В писмото си те обясняват, че „раздаващите материалите лица не разполагат с правомощие да проверяват възрастта на гражданина". Изключително показателно за отношението на РИК-Бургас към очевидното нарушение е заключето в писмото им – „В тази връзка с оглед предстоящият Великден, се надяваме, че РИК Бургас няма да бъде сезиран с искане за жребии, какъв цвят яйце следва да се боядисва първо".

От Предизборният щаб на Коалиция за България изразиха възмущението си от отговора на РИК и обявиха, че днес ще подадат жалба и до ЦИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай