БСП: 700 000 са „фалшивите" бюлетини

БСП: 700 000 са „фалшивите" бюлетини | StandartNews.com

София. БСП имат информация, че отпечатаните бюлетини за подмяната на вота са 700 000, съобщиха от партията на извънредна пресконференция. Според данните на левицата първата партида от 350 000 са отпечатани около 1 и 2 май и много отдавна са достигнали структурите в страната.

„Редица сигнали, които получаваме в централата на БСП, са основно в посока на това, че откритите 350 000 подготвени бюлетини с цел подмяна на вота на гражданите са само половината от общо отпечaтаните", каза юрист-консултът на ръководството на БСП Аглика Виденова.

„Много е тревожен фактът за ситуацията с печатите на секционните избирателни комисиите", каза от своя страна Младен Червеняков. По думите му при откритите случаи на нарушения печатите или пристигат предварително наранени, или не са наранени въобще от СИК. Червеняков направи връзка с намирането на незаконните бюлетини. „Ако това се свърже с дейността на комисиите по отношение на печата, това показва, че става въпрос за съзнателно подготвена операция за фалшифициране на изборите", каза той.

Младен Червеняков постави въпроса защо са отпечатани голям брой бюлетини над законовото изискване - общо 8 343 000 бюлетини, при положение, че по данни на ГРАО България има 6 956 890 избиратели. От друга страна обаче днес се констатира недостиг на бюлетини в някои секции. Аглика Виденова отбеляза и случаи, когато в събота при приемане на изборните книжа бюлетините са били една бройка, а днес при отваряне на помещенията се оказват съвсем друга.

„Изключително тревожна е продължаващата практика на масово купуване на гласове. Имаме сигнали от почти всички региони на страната, особено там, където има компактно ромско население", изтъкна Червеняков. Други сигнали касаят извозвания на избирателни от един регион в друг.

Сред другите нарушения Червеняков посочи - неправомерна агитация, недопускане на застъпници и наблюдатели в изборните комисии. „Драстичен е сигналът от Кюстендил за съществуването на около 30 000 бюлетини попълнени за ГЕРБ на първия етаж в общината", каза Червеняков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай