Борисов: Взели сме мерки народът да е спокоен (ОБЗОР)

Борисов: Взели сме мерки народът да е спокоен (ОБЗОР) | StandartNews.com

Взели сме всички мерки за това българският народ да бъде спокоен. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по-рано днес в село Лозенец, Ямбол, коментирайки новината за засиленото полицейско присъствие и проверките в София.

На церемонията по от откриването на компресорна станция "Лозенец" присъстваха министрите на енергетиката и транспорта Теменужка Петкова и Ивайло Московски, както и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"Имаме някои сигнали, които трябваше да се проверяват. За това правим това учение по границата с военните, за да сме подготвени за тежки ситуации и да сме проиграли всички възможни варианти, включително със затваряне на ГКПП с Гърция или Македония", уточни премиерът.

"Не бива да забравяме, че светът е във война. Българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички мерки и сме подготвени за най-тежкия сценарий. Използваме почивните дни, когато трафикът е по-малък за дислоциране към македоно – гръцката граница", коментира още той, цитиран от "Фокус".

Гръцките превозвачи и самите фермери разбраха, че повече такива игрички по границата няма да търпим и се оттеглиха, каза той по повод блокадата на границата. И коментира благодарственото писмо от превозвачите: „Благодаря, че са оценили това, което направихме - знаете и транспортният министър, и външният министър и вътрешният министър, всички положиха огромни усилия, но те не се разбраха с нормално дипломатически преговори за това. Мисля че ултиматумът ни с ЕС , разбира се и с помощта от Вашингтон, свърши работа", заяви премиерът.

"Благодаря на гръцките превозвачи, благодаря и на самите фермери, че разбраха, че повече такива игрички няма да търпим и се оттеглиха", допълни той.

Готови сме да строим интерконектора с Турция

Готови сме да започнем да строим и интерконектора с Турция, подписали сме за строителство с интерконектора с Гърция, а до една седмица подписваме и с Румъния, каза още премиерът в Ямбол.

"Днес открихме модернизацията на компресорна станция "Лозенец". Тя е включена в трасето на преминаващия през българска територия транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония. Съоръжението е изпълнено по проект за модернизация на четири компресорни станции – "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман", чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати. Цената за изпълнение на проекта е близо 70 милиона лева", обясни Борисов.

"Реконструкцията включва разширение на наличната площадка и инсталиране на два нови газотурбинни компресорни агрегата в съседство с наличното оборудване. Така се увеличава мощността на горивната инсталация. Уникалното на тези компресори е, че те са реверсивни. След 20-30 дни в Странджа ще открием пак такива компресора. Това е възможно най-доброто, което може да има, така че в близките 20 години да сме на пазара", отбеляза премиерът.

"Поставихме си преди години амбициозната задача да подменим за над 200 милиона компресорите и рехабилитацията на газопреносната мрежа. В момента светът разработва различни видове източници на газ и когато конкуренцията на пазара стане реална, ние трябва да имаме готовност и възможност да транспортираме или да купуваме, или да продаваме. Като седнем на масата за преговори, трябва да имаме готова инфраструктура и да предложим по-добрите условия. Административният потенциал на страната ни е огромен", посочи още той.

"Инвестициите, които правителството прави в транзитната и газопреносната мрежа, изграждането на междусистеманата свързаност на България със съседните страни и разработването на местния добив са стъпките, които трябва да извървим, за да постигнем един от основните си приоритети – диверсификацията", подчерта енергийният министър Теменужка Петкова.

Военните тренират затваряне на КПП-тата заради бежанците

"Светът е във война, ние затова утре правим това учение на границата, за да сме готови за най-тежките ситуации и да сме проиграли всички варианти, включително и затваряне на КПП-тата при мигрантска вълна,натиск от гръцка или македонска страна", каза още Борисов, съобщи бТВ.

Премиерът коментира и изграждането изграждането за защитното съоръжение по границата с Турция. "Съоръжението се прави по турската граница, както знаете на последния Министерски съвет още 35 милиона финансирахме през областните управители за изграждане на съоръжението. Сега живот и здраве на седми с премиера Давутоглу ще говорим още по тези теми и се надявам Турция и Гърция да си продължат ангажимента и да си охраняват границата", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай