Борисов защити новия проект на сглобката, призна за оставката

ГЕРБ и ПП-ДБ са готови с общ законопроект за отпадане на дерогацията

Борисов защити новия проект на сглобката, призна за оставката | StandartNews.com

Източник: БНТ

Бойко Борисов отново защити взетото решение за внасяне на общ компромисен проект за пълно отпадане на дерогацията за петрола от Русия от 1 март следващата година.

ГЕРБ и ПП-ДБ са готови с общ законопроект за отпадане на дерогацията, който да удовлетворява и двете страни и утре ще бъде внесен в парламента, обяви пред репортери в Народното събрание Борисов в присъствието на Радослав Рибарски от ПП-ДБ и председателя на енергийната комисия Делян Добрев.

Ще го защитаваме заедно, каза Борисов. "С Кирил Петков днес решихме, че няма смисъл два закона да се бият в парламента и да даваме шанс на опозицията да подкрепя единия или другия и след това ние пак да не си говорим 3 дена. Затова оттеглихме и двата проектозакона - и този на ПП-ДБ, и този на ГЕРБ. И направихме един междинен вариант, така че от една страна безпокойството на колегите, че може да се случи нещо в тия два месеца с цените на горивата, да отпадне тази съответно опасност, и в същото време, колкото може по-бързо тази дерогация да свърши", посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов обясни и какво е имал предвид, когато е говорил, че при отстъпление ще даде оставка като лидер на ГЕРБ – от думите му стана ясно, че партията ще продължи да подкрепя правителството, каквито и трудности да срещне след отмяната на дерогацията, а не конкретно срока 1 януари.

"Точните ми думи -  казах на Найо Тицин, че ако се направи така, че да влезе дерогацията от първи и възникнат тези проблеми, за които колегите говорят, ние ще стоим твърдо зад тях. Ако трябва ще си дам оставката от ГЕРБ. Това ми бяха думите.(...) от първи януари", разказа Борисов

За подготовката на общ вариант за отпадане на дерогацията съобщи по-рано днес председателят на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев от ДПС. Той предвижда отпадане на дерогацията от 1 март догодина, а от 1 януари да се прекрати износът на петрол и деривати от руски произход, обясни депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай