Борисов, Пеевски и Петков с предложение за новите блокове на АЕЦ"Козлодуй"

Предварителен ускорен график за изграждане на 7-и блок с технология AP 1000 от Westinghouse.

Борисов, Пеевски и Петков с предложение за новите блокове на АЕЦ"Козлодуй" | StandartNews.com

1,5 млрд. лв. да бъдат отделени за строежа на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, предлагат Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Делян Добрев.

Те са внесли съответно проекторешение на Народното събрание.

С него се предвижда да се възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия за увеличение капитала на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД с парична вноска в размер на до 1,5 млрд. лв. от "Българския енергиен холдинг".  Целта е увеличаване на капитала на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД в същия размер.

Предвижда се още парламентът да задължи енергийния министър да използва бъдещите приходи от продажбата на оборудване с дълъг цикъл на производство, предназначено за проекта „АЕЦ Белене“, единствено за изграждането на новите два блока на „Козлодуй“.

Предлага се и предварителен ускорен график за изграждане на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP 1000 от Westinghouse. Според него въвеждането в трайна търговска експлоатация на обекта следва да се случи до 31 декември 2034 г.

В мотивите си депутатите посочват, че „БЕХ“ ЕАД разполага с финансови ресурси, чрез които да увеличи капитала на проектната компания с 1,5 млрд. лв.

Целта на това действие е да бъде осигурено финансирането, необходимо за стартирането на следващия етап от инвестиционното намерение за изграждането на нова ядрена мощност, при което ще бъде възложен договор за изготвяне на същинския инженеринг, в т.ч. и технически проект.

На база на изготвената проекто-сметна документация, която ще е част от техническия проект, ще стане възможно и вземането на финално инвестиционно решение от страна на възложителя. Техническият проект ще предостави по-точна информация за необходимите капиталови разходи.

На този етап се предвижда стартиране и на дейностите по структуриране на финансирането за проекта и начало на преговорите с банкови институции с оглед привличане на необходимите средства“, е записано в мотивите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай